The Jane

Adres

Paradeplein 1 , 2018 Antwerpen

Type keuken

Trendy keuken

Chef

Nick Bril - gastheer en sommelier Gianluca Di Taranto

14/08/2020

Prijsindicatie

€ 185,00 lunch menu (aantal gangen: 9)

€ 275,00 lunch menu (incl. wijnarrangement)

€ 185,00 dinner menu (aantal gangen: 9)

€ 275,00 dinner menu (incl. wijnarrangement)


€ 65,00 min. prijs / fles witte wijn

€ 65,00 min. prijs / fles rode wijn

Contacteer The Jane

www.thejaneantwerp.com
contact@thejaneantwerp.com
03/808.44.65

Sluitingsdagen

Maandag - dinsdag - woensdag

Het blijft moeilijk, maar niet onmogelijk om een reservatie te boeken bij Restaurant The Jane. De populariteit van dit restaurant is terecht enorm. Nick Bril zet elke service een topprestatie neer met zijn team.

The Jane is gelokaliseerd in het hart van een steeds hipper wordende buurt in Berchem. Midden in “Het Groene Kwartier” bevindt zich het restaurant in de oude kapel van het Militair Hospitaal van weleer. Voor de inrichting zijn kosten noch moeite gespaard en de indrukwekkende verlichting mag terecht het meesterstuk genoemd worden. Of dit restaurant nu in Berchem, New York of Londen ligt, het straalt wereldklasse uit en zo werd ook het menu samengesteld.

Het Tasting Menu, 185 euro vervolledigt het concept zowel qua smaken als de visuele presentatie op het bord, om nog maar te zwijgen over de winepairing die met enthousiasme en stijl wordt gebracht door Sommelier Gianluca Di Taranto bij het menu voor 90 euro. Toegegeven, de prijzen zijn fors gestegen tegenover het openingsjaar, maar dit doet geen afbreuk aan de kwaliteit noch de originaliteit en uitgekiende smaakcombinaties die geserveerd worden. Een divers aantal voorgerechten, een hoofdgerecht en twee desserten meer moet dat echt niet zijn voor gastronomen of gasten die voor het eerst hun smaakpallet verruimen en dit menu kan nog uitgebreid worden indien gewenst met een extra verwengerecht van het seizoen en een kaasselectie van Affineurs Van Tricht.

We starten met Irish Mór, Oesterij en kersenponzu. Irish Mór is een keurmerk voor hoogwaardige kwaliteitsoesters uit Ierland dit met een Japanse dressing waarin kersen verwerkt zijn. Gewaagd maar bijzonder lekker en een uitstekende start. De aangepaste wijn komt uit Nieuw-Zeeland: Dog Point Sauvignon Blanc uit Marlborough en heeft een heel fris boeket en past verrassend goed bij de ziltige en fruitige toetsen van de oester. Gevolgd door een gerecht met kruiden en bloemen van de stedelijke daktuin op het gebouw PAKT die gerund wordt door Bram Stessel van De Volle Grond. Daarbij serveert de sommelier een Sake die de kruidigheid bijzonder goed ondersteunt. Paling wordt daarna gecombineerd met Foie Gras en fijne Deense Aebleskiver een soort mix tussen pannenkoek en poffertje. Dit wordt gecombineerd met een steendroge biologische Chablis de Pattes Loup Vent d’Ange, die nog beter matched met het volgende gerecht. Na de paling volgen nog 2 visgerechten eerst Schelvis meunière met Furikake een poeder van kruiden en vis dat als topping dat in Japan bijzonder populair is. Daarna de Noordzeetarbot bereid op Japans Binchotan houtskool en Bumbu boter. BBQ vis met boter klinkt eenvoudig, maar de smaken nemen ons mee op een verre reis en ditmaal met een Franse Bandol-roséwijn, Cuvée Rosé Domaine Tempier van 20-jaar oude wijnstokken wat zeker een meerwaarde is.
Het hoofdgerecht is een stukje Steenvoordse duif in hooi gegaard met Roscoff uien met en ere wie ere toekomt, het gerecht wordt nog gelift dankzij de uitstekende Italiaanse wijnkeuze een Siciliaanse wijn van de Nero d’Avola en Perricone druif Rosso del Conte Tenuta Regaleali.

Een pré-dessert van Charantaismeloen met Wakataigranité, van een Peruviaanse kruid dat ook wel zwarte munt genoemd wordt. Ons smaakpallet wordt helemaal verfrist en voorbereid op de desserten dankzij de aangepaste Sherry Pedro Ximenez Casa del Inca. We kiezen niet voor de kaas ondanks ons vertrouwen in de selectie van Van Tricht en worden meteen verrast door een dessert met Muscat d’Alexandria druiven, venkel en saffraan. Hierbij wordt een “Limonade voor volwassenen” geserveerd, een lichte natuurlijke schuimwijn met een laag alcoholgehalte uit Zuid-Afrika. Laat ons zeggen dat ik geen limonade liefhebber ben, maar de combinatie is ok. We sluiten tevreden af met een Garriguette aardbeien dessert met Ivoire chocolade 35% en vijgenblad. Gelukkig blijft Sommelier Gianluca Di Taranto op de alcoholrem staan en eindigt hij met een Italiaanse zoete wijn met slechts 5% alcohol van de Malvasia di Casorzo druif, de Brigantino d’Asti Dolce.

We zijn helemaal gelukkig. De uptempo-beats die deze ervaring begeleiden zorgen voor een zekere schwung, wat andere gasten soms minder waarderen. Maar het past bij de marathon die gehouden wordt in de open keuken en zorgt voor een ononderbroken belevenis van audiovisuele gastronomie die met momenten hard aankomt maar aangenaam blijft verrassen voor de foodies die mijn tafel deelden.

Onze beoordeling: smaakbeleving en presentatie gerechten: 64/70 – bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 28/30 – totaal: 92/100