The Jane

Adres

Paradeplein 1 , 2018 Antwerpen

Type keuken

Trendy keuken

Chef

Nick Bril - sommelier Trésor Vets

17/06/2021

Prijsindicatie

€ 215,00 lunch menu (aantal gangen: 12)

€ 340,00 lunch menu (incl. wijnarrangement)

€ 215,00 dinner menu (aantal gangen: 12)

€ 340,00 dinner menu (incl. wijnarrangement)


€ 60,00 min. prijs / fles witte wijn

€ 60.00 min. prijs / fles rode wijn

Contacteer The Jane

www.thejaneantwerp.com
contact@thejaneantwerp.com
03/808.44.65

Sluitingsdagen

Maandag - dinsdag - woensdag

Het blijft nog steeds moeilijk, maar niet onmogelijk om een reservatie te boeken bij Restaurant The Jane. De populariteit van dit restaurant is terecht enorm. Nick Bril zet elke service een topprestatie neer met zijn team en is geslaagd solo onder de vleugels van Sergio Herman uitgekomen.

The Jane is gelokaliseerd in het hart van een steeds hipper wordende buurt in Berchem. Midden in “Het Groene Kwartier” bevindt zich het restaurant in de oude kapel van het Militair Hospitaal van weleer. Voor de inrichting zijn kosten noch moeite gespaard en de indrukwekkende verlichting mag terecht het meesterstuk genoemd worden. Of dit restaurant nu in Berchem, New York of Londen ligt, het straalt wereldklasse uit en zo werd ook het menu samengesteld. De ronde tafels staan corona-proof opgesteld en zorgen zo meteen ook voor voldoende ruimte.

Het Flavours of the Jane Menu, 215 euro vervolledigt het concept zowel qua smaken als de visuele presentatie op het bord, om nog maar te zwijgen over de winepairing, 125 euro die met verve wordt gebracht door de opvolger van Sommelier Gianluca Di Taranto: Trésor Vets. Toegegeven, de prijzen zijn fors gestegen na de corona-lockdown, maar dit doet nog steeds geen afbreuk aan de originaliteit en uitgekiende smaakcombinaties die geserveerd worden, hoewel voor dit menu we toch een beetje waar voor ons geld missen. Een divers aantal voorgerechten, een hoofdgerecht en twee desserten meer moet dat echt niet zijn voor gastronomen of gasten die voor het eerst hun smaakpallet verruimen en bij dit menu kan indien gewenst één dessert geruild worden voor een kaasselectie van Affineurs Van Tricht mits een supplement van 10euro.

We starten met Zeebaars, plankton, perzik, komkommer en zeeplanten. Een bijzonder frisse start en een zeer mooie presentatie op een origineel wit bord, we zijn blij dat eindelijk wordt afgestapt van het concept dat alles in een kom of bowl wordt geserveerd. Hierbij werd een Grenache Blanc van het wijndomein Rall geserveerd, deze witte wijn is een uitstekende keuze en paste zeker ook bij het volgende voorgerecht Ansjovis de la Cueva, old groendal kaas, Boudelo bier, PAKT kruiden uit eigen duurzame tuin en selderij. Dit gerecht was minstens even smaakvol als het voorgaande en ook het Maatje 2021 met saffraan, bonen, polle’s geitenkaas en zaden is perfect voor het seizoen. Daarna volgt ‘Flux’ een trio van gerechten dat wordt omschreven als 5 senses, een samenwerking met een design van Aylin Hazel en smaken van Nick Bril. We kregen Balfego Tonijn met koolrabi, wasabi en Mary V tomatensap, daarnaast Chawanmushi een Japanse soepvervanger, Noordzee krab, gember dashi (bouillon) en sancho (soort cake), opnieuw een smaakbom en als laatste een dumpling met Duroc varkenvlees, langoustine, kruisbes en amandelen. Voor mijn tafelgenoot en mezelf het hoogtepunt van het menu, uitgekiende smaken, schitterende presentatie en nieuwe buitenlandse smaaksensaties. Het gerecht met de paling, verjus, bloemkool, eendenlever en granen brengt ons terug in Berchem en vormt een overgang naar de vlaswijting met spinazie, algenboter, witte asperge en furikake, een Japans strooisel, zeg maar smaakmaker op basis van gedroogde vis en groenten en geroosterde sesamzaad. De vis is perfect gegaard, de stukjes asperge zijn redelijk dik, maar lekker van smaak. Bij deze gerechten krijgen we in het glas een Chablis “Le Bas de Chapelot” van  het domein Vocoret uit 2019. De zuren van deze Chardonnay vormen een goede harmonie met de zuren die kwistig gebruikt worden in de gerechten. Daarna volgt een Chenin Blanc uit de Loire La Porte Saint Jean La Perlée van Sylvain Dittière, die vlot over de Chablis gaat en aldus een mooie opbouw in de witte wijnen verzekert. Als eerste hoofdgerecht krijgen we Schotse kreeft, binchotan grillhoutskool, bumbu rum, biet en citroengras, gevolgd door een hoofdgerecht met vlees de Ternera Txogitxu, kalfsentrecôte, choron, bbq greens, beenmerg en aïoli. Bij dit gerecht krijgen we de kwaliteitsvolle Brunello di Montalcino Baricci, Montosoli in het glas, ons hoor je niet klagen en alsof het nog niet genoeg is een proevertje van de Vosne-Romanée van Pierre Girardin weliswaar zeer jong 2019. De enige opmerking bij deze hoofdgerechten is het vleesgerecht de zwakkere schakel in dit menu omdat het vlees redelijk pezig was en stukjes daardoor niet konden gegeten worden.

De twee desserten eerst Mara de bois, zeewier, dulchey, rabarber en witte miso sprak me persoonlijk iets minder aan, maar de Abrikoos met wortel, huacatay kruid uit de Andes, karnemelk en sphere was echt heel zonnig en zomers en een gepaste afsluiter van dit weelderig menu.

De uptempo-beats die deze ervaring begeleiden blijven zorgen voor een zekere schwung, wat andere gasten soms minder waarderen. Maar het past bij de marathon die gehouden wordt in de open keuken.

Mise-en-Place menu !

Onze beoordeling: smaakbeleving en presentatie gerechten: 63/70 – bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 26/30 – totaal: 89/100