‘t Fornuis

Reyndersstraat 24

2000 Antwerpen

74 /100

Type keuken:

Klassieke keuken

Chef:

Johan Segers

Sluitingsdagen:

Zaterdag - zondag
03/233.62.70

Beschrijving

’t Fornuis: zonder meer overschat

Ik had bijzonder hoge verwachtingen voor een diner in het gerenommeerde restaurant ’t Fornuis in Antwerpen. Helaas. De werkelijkheid heeft daar de reputatie ingehaald.

Chef Johan Segers begroet ons aan tafel. Hij tikt met zijn wijsvinger op de hemdsboord van mijn tafelgenoot maître sommelier François Huysmans en zegt: “Precies een dikke nek gekregen of heeft u die altijd gehad?” Slik. Ik noem het Antwerpse humor, mijn vriend weet wel beter. Ze kennen elkaar, ze hebben nog twee jaar samengewerkt in het Antwerpse restaurant Vateli.

In ’t Fornuis is er geen menukaart en je hoort ook geen prijzen. Johan Segers somt alle gerechten op. Bij het Wereldkampioenschap Overbodige Verkleinwoordjes in Restaurantjes is hij het te kloppen chefke. Ja, dat verkleuteren blijft op mijn zenuwen werken.

Als we toch naar de prijs van een gerecht vragen klinkt het lichtjes op de tenen getrapt: “Ik ben kok. Ik ken die prijzen niet, ik laat u de prijs brengen.”

“Misschien komt u hier ooit meer en kent u de prijzen wel?” vraag ik achteloos. Wat later legt een ober in alle stilte een afrekening naast mijn bord met de prijzen van de bestelde gerechten. We krijgen een soort tussenstand. Bijzonder gezellig. Stel dat je met enkele tafelgenoten nog wilt praten over de keuze van de gerechten. Het lijkt me uitgesloten. En noch een gast noch de gastheer aan tafel heeft eigenlijk enig idee hoeveel een gerecht kost. Dat is onaangenaam.

Het voorhapje van Tarbot met tartaar is vettig, maar lekker. Het Pompoensoepje met walnoten smaakt zoals je denkt dat een pompoen smaakt. Ondertussen maken we kennis met het personeel. De sommelier zegt alleen iets wanneer hem iets wordt gevraagd. De andere obers werken snel en dwangmatig. Ik vraag me af of ze ’t nog graag doen. De woorden alstublieft en dankuwel hebben ze hier al lang geschrapt. Zouden ze zwijgplicht gekregen hebben? Hebben wij iets misdaan?

François eet Coquilles met eekhoorntjesbrood 45 euro en Patrijs 60,00 euro. De Coquilles 40 euro met fijne sjalotten is perfect van cuisson. Ze zijn lekker maar vettig en zwaar gekarameliseerd. Boter drijft in mijn bord. Ook de Kalfszwezerik 45 euro is best te doen maar ik stel vast dat ik eigenlijk al drie keer dezelfde zware olie-botersmaak in mijn mond heb. Een oase van smaakvariatie is ’t Fornuis niet echt. Vermoedelijk staat de kruidentuin onder water.

Voor die overvloedige smeuïge mond heeft François gelukkig een geslaagde oplossing gevonden: Rully 1er Cru Contrôlée 2015 J.M. Boillot (Pommard), Chardonnay, alc.13 %, Bourgogne, Côte-d’Or 60 euro. Heerlijk.

Patrick Van Gompel

Prijsindicatie (28-09-2017)


€ 110,00 à la carte

€ 60,00 min. prijs / fles witte wijn
€ 60,00 min. prijs / fles rode wijn