'T Aards Paradijs

Adres

Merendreedorp 65 , 9850 Nevele

Type keuken

Trendy keuken

Chef

Lieven Lootens - gastvrouw Isabelle Brasseur

23/09/2021

Prijsindicatie

€ 95,00 lunch menu (aantal gangen: 4)

€ 130,00 lunch menu (incl. wijnarrangement)

€ 95,00 dinner menu (aantal gangen: 4)

€ 130,00 dinner menu (incl. wijnarrangement)


€ 50,00 min. prijs / fles witte wijn

€ 50,00 min. prijs / fles rode wijn

Contacteer 'T Aards Paradijs

www.aardsparadijs.be
info@aardsparadijs.be
09/371.57.56

Sluitingsdagen

Maandag - dinsdag - woensdag - donderdagmiddag - zaterdagmiddag - zondagavond

Het restaurant bevindt zicht op een mooie locatie. Onze tafel heeft een prachtig zicht op de tuin en de kruidentuin van Chef Lootens. We worden hartelijk ontvangen door gastvrouw Isabelle Brasseur. Begeleiding naar de tafel was beetje ongewoon. We mochten een tafel kiezen maar effectief ons “aan tafel zetten” gebeurde niet. Wel werden we vrij snel aangesproken door het zaalpersoneel voor een aperitief die ook vlotjes bediend werd.

Amuses werden kortelings na het aperitief aangeboden. Dit was alvast een aangename start van de avond. Lekkere smaakbommetjes. De verwachtingen liggen hoog. En leuk dat we op een gegeven moment de chef door de tuin zien wandelen om verse kruiden te halen.

Het afruimen gaat vlot. Het zaalpersoneel heeft de tafels goed in het vizier. Mijn leeg flesje tonic heeft niet lang op tafel gestaan. De dame die kwam vragen naar water nam ook onmiddellijk de lege bordjes van de amuses mee. Het gaf zeker de indruk dat er een goed “geoliede machine” draaide. Eén van de dames van het zaalpersoneel is jong en komt beetje onwennig over. Al snel is duidelijk dat ze nog in opleiding is want ze wordt goed bijgestaan door haar collega’s.

De chef is ons ook persoonlijk komen verwelkomen en kwam het “Dining with the stars” menu voorstellen op een aangename en gastvrije manier. Leuk detail, ze bieden bij de aangepaste wijnen een bob-formule aan. Je krijgt de 3 wijnen in halve glazen, dit waarderen we.

We vroegen een alternatief voor het dessert, er zit mokka verwerkt in het ijs en enkele garnituren. Voorstel van ons om het ijs te vervangen door vanille was een optie. Er werd voorgesteld om dit even te overleggen met de chef. Kortelings erna kwam men met het voorstel terug om het dessert te behouden en een keuze uit vanille of caramel ijs. En de mokka gerelateerde garnituren zouden vervangen worden.

De sommelier kwam de eerste wijn voorstellen, een zachte witte wijn uit de streek van de Abruzzen, Pecorino Tenuta I Fauri. Lekkere frisse smaak op basis van citrus met een fruitig doorzettingsvermogen en een zachte afdronk gevolgd door een bittertje. Klein minpuntje, eerste witte wijn werd al geserveerd terwijl mijn aperitief nog niet op was.

Het eerste gerecht, Gambero Rosso, werd persoonlijk ingezet door de chef. Heerlijke smaakcombinatie. De verse kruiden (oa Spaanse dragon) uit de tuin waren een absolute meerwaarde. De gamba was in plakjes gesneden, lekker afgekruid, en ook een toets van saffraan gaf dit gerecht nog een extra smaakpallet. De smeuïge aardappelpuree, met toch nog kleine stukjes in, was heerlijk van smaak. De gouden olie (olijfolie met bladgoud onder) gaf een leuke presentatie in het zwarte bord.

Naar mate de avond vorderde werd het rustieke kader, de eenvoud en rijkdom van het leven gesmaakt met veel detail voor aardse materialen. Achteraf blijkt de jonge sommelier nog geen sommelier te zijn, maar een management student zoals hij zelf aangaf, die heel goed opgeleid wordt door de chef en gastvrouw. Hij gaf ons in ieder geval de indruk een goede kennis van de wijnen te hebben. Zeker een pluspunt. Chef Lieven Lootens is zelf ook maître sommelier en geeft zijn kennis duidelijk goed door aan zijn personeel.

Het tweede voorgerecht, de artisjok met Chinese bieslook en geroosterde amandelen, wauw wat een smaakexplosie. De crème van Chinese bieslook is stevig aanwezig maar zeker niet over the top. Daartegenover brengt de crème van violet het geheel netjes in evenwicht. De artisjok is fluweelzacht en heerlijk afgekruid. Hierbij de 2de witte wijn, Budureasca Premium Fine Sec, een Roemeense uit de Dealu Mare-regio die 3 druiven (Chardonnay, Sauvignon Blanc en Pinot Grigio) combineert met een lichte rooksmaak. Deze laatste is onverwacht. Het is eerder iets dat je verwacht in een Schotse Whisky. Het geeft de wijn in ieder geval een verrassende toets. Hij is fris en mineraal in de mond, met een immense lengte en stevige kruidigheid.

We zijn toe aan het eerste tussengerecht. Mooie meid met kreeft, warmoes en verbena. Het niveau blijft hoog. Mooie presentatie op het bord, de chef komt persoonlijk de hand van Boeddha (een citrusvrucht afkomstig uit India uit de cederfamilie, de vrucht heeft geen vruchtvlees en wordt gebruikt voor de schil als smaakmaker) over het gerecht raspen. De aroma’s en geuren die je al tegemoet kwamen bij het inzetten van het bord werden hier nog eens extra versterkt door een heerlijk citrus aroma. Echt ronduit een perfecte cuisson van de mooie meid, heerlijk in combinatie met de jus van kreeft en de crunchy warmoes. Het gaat echt crescendo. Als de keuken dit blijft aanhouden gaan we echt een geweldig smaakvolle beleving tegemoet.

De rode wijn Los Losares, Bodegas Piqueras Vino de Parcela 2017 werd geserveerd en komt uit de regio Castilla-La Mancha. Dit wijnhuis gebruikt 80 jaar oude, niet aangelijnde druivenstokken garnacha tintorera. Door de hoge ligging rijpen de druiven langzamer en ontwikkelen ze meer finesse en complexiteit. Ze leveren een lagere opbrengst, maar wel een heel uitgesproken smaak. Volle afdronk met een prachtig aroma van rijp zwart  fruit met lichte hout-nasmaak afkomstig van 14 maanden rijping in luxe fusten van Franse Allier-eiken.

Hierbij het 2de tussengerecht, wilde eend met rode ui shiso. Wederom komen de geuren tot in het topje van je neus naar boven. Je wil bijna niet wachten om het gerecht te proeven terwijl ze het gerecht nog aan het voorstellen zijn. Boterzachte cuisson van de eend. De lichtstroperige jus is een heerlijke aanvulling van dit gerecht. Het tempo van inzetten en afruimen is goed.

De jonge sommelier in wording, onze management student, staat absoluut zijn mannetje. Hij heeft een héél goede kennis van de gerechten, ingrediënten, wijn, … en geeft ons zeker niet de indruk een ingestudeerd nummertje te komen vertellen. Wanneer we vragen naar meer info over de geserveerde wijn weet hij perfect antwoord te geven.

Wij zijn toe aan het hoofdgerecht, de Kalfsribeye Holstein met snijbonen, choron en sechuan peper. Dit was een beetje een tegenvaller. In de zin van, het was lekker maar spijtig genoeg niet van hetzelfde niveau als de vorige gerechten. De cuisson van het kalfsvlees was niet de perfectie zoals we het gewoon waren bij de andere gerechten, de presentatie was wel heel mooi, alsook de smaken op zich die lekker waren. De verwachting daarentegen lag toch hoger. Het aardappelkroketje was een beetje aan de droge kant en eigenlijk daardoor geen meerwaarde. De chef koos ervoor om een choron saus te deconstrueren wat dan weer wel een meerwaarde op het bord was.

Het restaurant is verdeeld in 2 grote zalen. In het gedeelte waar wij zaten hebben we de gastvrouw maar 1 keer gezien. Zoals we konden zien had zij de bediening van de andere ruimte op zich genomen. Op zich jammer dat ze zich daardoor in ons gedeelte niet liet opmerken en geen contact had met de gasten van de andere zaal.

Hopelijk weet de chef, met in ons geval een aangepast dessert, de lat terug hoger te leggen. Het dessert en we gaan er 2 krijgen, is toch altijd de afsluiter van de avond. Laat dit terug van het hoge niveau zijn en dan zal het mindere hoofgerecht snel door de vingers gezien worden. We zijn toe aan het slotstuk van de avond, de desserten-ronde. Voor het eerste nagerecht heeft Chef Lootens zeker zijn best gedaan om dit aan te passen naar onze wensen, zijnde geen mokka/koffie elementen erin. Dit werd netjes vervangen door vers vanille en caramelijs. Jammer dat er toch een toefje koffiecrème bij zat dat ik gelukkig snel ontdekt had. Dus het heeft in ons geval het dessert zeker niet verpest. Anderzijds toch jammer van deze kleine onopmerkzaamheid van de keuken.

Het 2de nagerecht daarentegen was een schot in de roos. Persoonlijk ingezet door de chef. Dit maakte alles weer goed. Schuim van mascarpone met braambessen, sorbet van braambessen en een koekje van cassis. Hocus pocus pats, voor je het goed en wel besefte is het weg, een fijne smaak achterlatend in de mond. Dit werd ook nog heerlijk vergezeld door een glaasje op basis van rode basilicum uit de streek. Lekker verfrissend en toch die typische basilicum smaak die aanwezig is. De chef maakt graag en terecht, gebruik van zijn kruiden grotendeels uit zijn eigen “Aards Paradijstuin”. Hij werd verkozen tot ‘Beste Culinaire Bloemenchef Benelux’. De bloemblaadjes en andere kruiden komen als gedacht misschien raar over, maar zijn zeker een absolute meerwaarde voor het gerecht.

Nog een hoogvlieger is de keuze uit thee. Er worden 2 dozen gepresenteerd, niet met de klassieke theezakjes, maar echt met de losse theesoorten verdeeld in compartimenten en een klein labeltje erbij met de naam/theesoort.

Mise-en-Place Keuken !

Onze beoordeling: smaakbeleving en presentatie gerechten: 59/70 – bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 22/30 – totaal: 81/100