Sans Cravate

Adres

Langestraat 159 , 8000 Brugge

Type keuken

Trendy keuken

Chef

Chef Henk Van Oudenhove - gastvrouw Veronique

09/10/2020

Prijsindicatie

€ 49,00 lunch menu (aantal gangen: 3)

€ 76,00 lunch menu (incl. wijnarrangement)

€ 98,00 dinner menu (aantal gangen: 6)

€ 147,00 dinner menu (incl. wijnarrangement)


€ 107,00 à la carte

€ 50,00 min. prijs / fles witte wijn

€ 60,00 min. prijs / fles rode wijn

Contacteer Sans Cravate

www.sanscravate.be
info@sanscravate.be
050/67.83.10

Sluitingsdagen

Zondag - maandag

Restaurant Sans Cravate in Brugge

Sans Cravate, hierbij denken we meteen dat het wat minder stijf mag zijn, tof om te zien is dat er toch één gast een eigentijdse “cravate” draagt. De muren deels in rauwe beton met hier en daar een groen accent en veel houten elementen vinden we alvast geslaagd, net als de sfeervolle toog aan de straatkant. Echter men komt meteen binnen in het eerste gedeelte van het restaurant waardoor we niet meteen werden opgemerkt, maar dankzij een attente chef in de keuken werd het zaalpersoneel erop gewezen dat we stonden te wachten.

Aan de strak houten tafel in het achterliggende deel van het restaurant werden we aangenaam verrast met een warm handdoekje dat met een tang werd aangereikt zodat we onze handen kunnen reinigen na de alcoholgel en niet alleen dit gebaar, maar de ruime spatie tussen de tafels stelt ons “corona-gerust”. Daarbij krijgen we nog een bodempje water uit een karaf met houtskool wat voor een zuivering van ons smaakpallet zou zorgen.

De gastvrouw bracht een aperitiefkaart met enkele hapjes op vermeld die eventueel besteld kunnen worden bij het aperitief. Als aperitief bestellen we een tomatensap en de wijnkaart om meteen een wijn te selecteren. De wijnkaart voelt minder corona-proof aan, maar biedt een ruime selectie wijnen waarbij een meerderheid aan flessen met oudere jaargangen in het oog springen. We kiezen een Viognier van 59 euro van Xavier Gérard die uitzonderlijk van 2017 is. Deze witte wijn biedt normaal voldoende weerwerk voor diverse gerechten maar mist nét wat overtuigingskracht en dit wordt helaas niet gecompenseerd door frisheid. We kiezen uiteindelijk een aperitiefhapje “tartelette met geitenkaas” dat we aan een nabij gelegen tafel zagen passeren, maar dit behoorde tot een trio van betalende apertiefhapjes en kan niet afzonderlijk besteld worden. Om de lunch licht te houden passen we hiervoor.
We eten à la carte en kiezen Langoustines en limoen, glazig gebakken met limoen botersaus, butternut en wortel, 41 euro. De cuisson van de twee langoustines is uitstekend en de butternut en saus zijn bijzonder geslaagd en perfect aangepast aan het seizoen. Mijn tafelgenoot kiest de groententaart 26 euro die ook in het lunchmenu wordt aangeboden. De groententaart wordt eerst in zijn geheel voorgesteld en vervolgens fris op een bord gepresenteerd met een poeder van tomaat en een crème van miso. De bereiding van de taart wordt haarfijn beschreven door de sommelier van dienst en we kijken er naar uit om dit te proeven.

Ondertussen wordt een huisbereid zuurdesem broodje ingezet met het recept errond wat een leuke attentie is. Het brood zelf is zeer geslaagd. De vulling van de groetentaart zelf is zeker lekker met een interessante mix van ongelooflijk veel groenten. Het deeg van de taart is tamelijk hard en zou ideaal zijn mocht deze warm of lauw-warm geserveerd worden, maar de croute vormde niet echt een geheel met de groentenvulling en we merken op dat er een andere gast is die een deel van de croute laat liggen, aangezien het quasi onmogelijk is om alles samen te eten.

Voor het hoofdgerecht kiezen we Wilde eend à l’orange van het spit, de huisspecialiteit 34 euro, rosé gebakken met jonge geglaceerde wortels en aardappelbeignets met cèpes en een risotto met groene tuinkruiden en witte truffel 39 euro. De risotto van tarwe is zeer smaakvol, voldoende gekruid met daarbij een escabèche van fijn gesneden groenten die zorgen voor een beet wat we altijd waarderen., maar wel wat zuur smaakt en daardoor niet echt past bij de risotto. De wilde eend wordt gebracht als een gerecht met flinterdunne plakjes die volgens de kaart rosé zijn, maar al serieus à point gebracht worden met enkele kroketjes van eend, wortels met sinaasappel en een lauwe salade met stukjes eend die helaas ook wat té lang gegaard zijn. De saus is zeer smaakvol en tilt het gerecht onmiddellijk naar een hoger niveau, de garing van de eend buiten beschouwing gelaten.

Tot slot kiezen we een huisgedraaid vanille-ijs “Madagascar givrée” met warme chocolade-saus, 14 euro.

Het vanille-ijs wordt door de gastvrouw perfect aan tafel uitgeschept, 3 prachtige scoops en vergezeld van een potje chocoladesaus en half opgeslagen verse slagroom. Er wordt ons attent gemaakt dat het koekje cigarette russe weggelaten is omwille van noten-allergie, wat zeer attentvol is, maar tegelijk ook jammer dat er geen alternatief zonder noten voorzien werd. De noten-allergie was vooraf aangekondigd bij de reservatie een week eerder. Van het vanille-ijs hadden we meer verwacht en ook de chocolade met caramelsmaak bleef niet echt op het ijs liggen en gleed er meteen af en miste voor mij smeuïgheid. Het dessert aan onze buurtafel van het lunchmenu was samengesteld met pruimen en een sorbet van rucola-sla. Dit geurde bijzonder aangenaam en deze gewaagde creatie werd duidelijk gesmaakt.

We geloven zeker in de kookkunsten van chef Henk Van Oudenhove met als sterk punt zijn sauzen, maar tijdens deze lunch konden we niet 100% overtuigd worden van het geheel.

Onze beoordeling: smaakbeleving en presentatie gerechten: 50/70 – bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 21/30 – totaal: 71/100