Pastorale

Laarstraat 22

2840 Reet (Rumst)

83 /100

Type keuken:

Trendy keuken

Chef:

Bart De Pooter

Sluitingsdagen:

Zaterdagmiddag - zondag - maandag
03/844.65.26 - EMAIL - WEBSITE

Beschrijving

Ons vorige bezoek aan Pastorale vond plaats in februari 2017. Sedertdien veranderde er heel wat in Reet!

Het interieur kreeg een grondige make-over met een palet van warme kleuren. De houten sculpturen van Arne Quinze en de wandvideokunst van Arno De Pooter bleven behouden en komen zelfs beter tot hun recht. Ook de menu- en de wijnkaart werden aangepakt. Groenten kregen nog meer aandacht, met zelfs een apart veggie oftewel ‘flora’ menu. Ingevolge de invoering van het Coravin systeem kan je minstens 150 (!) wijnen per glas, met een inhoud van 8 cl of 12 cl, bestellen. Last but not least: executive chef Casimir Evens keerde terug naar Nederland en werd opgevolgd door Sebastian Sandor, een jonge Duitser met Hongaarse roots. Geen wijzigingen in het zaalcommando. Directeur-sommelier Jon Stalmans en gastheer Ferdinand Tulkens sturen hun team onveranderd met vakmanschap aan.

Wij opteerden voor het viergangen ‘urban diner menu’ (€ 105) met vooraf meer dan voldoende appetizers. Eerst een geelgroene dipsalsa met amandel, gerookt paprikapoeder en een stengel van spelt en aardpeer. Daarna nóg gezonder, vegetarisch hapklaar fingerfood op kleistenen.

Ons eerste ‘stadsgerecht’ was ... opnieuw een amuse: een kommetje beetgare wintergroeten, met diverse soorten wortel en knol, afgeschuimd met gefermenteerde asperges.

Hoog tijd voor werkelijker gerechten! Mijn compagnon had gekozen voor ‘fauna’: tartaar van reekalf met rode biet, shiso, sjalot en een crème met mierikswortel, gevolgd door 49 dagen gerijpt Holstein rund met een jus van citroengras en een “five spice” kruidenmengeling, paksoi, ratte aardappel, chutney van litchee en radijs, een flan van sesam en rolletjes van kimchi. Hij was telkens tevreden, niet in het minst wegens de goede kruiding en de smaakvolle combinatie tussen de respectieve hoofdingrediënten en bijproducten. Ik was voor ‘aqua’ gegaan en begon met makreel. Deze vette vis was licht gepekeld, gebrand en knap van textuur. Hij had aantrekkelijk gezelschap van mosseltjes, een crème van miso, salade van venkel met gerookte curry en een vinaigrette van mosselen en gember. Het geheel miste evenwel cohesie en smaakte onvoldoende door. Mijn hoofdgerecht met pladijs was wel ‘in orde’. Een royale portie scholfilet van uitstekende kwaliteit, perfect gegaard in hazelnootboter en smeuïg begeleid door structuren van selder en knolselder.

Jon Stalmans bracht bij elk van de gerechten echt passende en mooie wijnen: - Weingut Georg Mosbacher (Pfalz) - Sauvignon Blanc - 2015 (sauvignon blanc) - Domaine de Montcy (Loire-Cheverny) - 2016 (gamay, pinot noir, côt) - Domaine Thibert, Les Longeays (Bourgogne-Pouilly Vinzelles) - 2013 (chardonnay) - Domaine Turner Pageot - Carmina Major (Languedoc-Pézenas) - 2015 (syrah, mourvèdre)

Gelooft mijn tafelgenoot nog in Sinterklaas? Aan de vooravond van diens naamdag koos hij zonder ook maar één moment te aarzelen voor een ‘handschep’ chocolade. Een schone en ook lekkere compositie! De winterkou al beu zijnde ging mijn voorkeur uit naar een fris en lentekleurig dessert met bataat, appelsien, limoen en kokos. Het bekoorde mij (te) weinig.

Tafelen in Pastorale is niet goedkoop maar het blijft een belevenis. In elk seizoen! In volle zomer bijvoorbeeld zorgen het terras en de tuin, ontworpen door landschapsarchitect Jan Bleys, voor een bijzondere meerwaarde.

Onze beoordeling: smaakbeleving en presentatie gerechten: 57/70 - bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 26/30 - totaal: 83/100

Prijsindicatie (05-12-2017)

€ 65,00 niet op feestdagen lunch menu (aantal gangen: 3)
€ 135,00 diner menu (aantal gangen: 5)
€ 195,00 diner menu (incl. wijnarrangement)


€ 58,00 min. prijs / fles witte wijn
€ 58,00 min. prijs / fles rode wijn
Restaurant heeft een terras
Parking beschikbaar
Huiswijn aanwezig