Oak

Hoogstraat 167/001

9000 Gent

78 /100

Type keuken:

Trendy keuken

Chef:

Marcelo Ballardin

Sluitingsdagen:

Zaterdag - zondag - maandag
09/353.90.50 - EMAIL - WEBSITE

Beschrijving

Na mijn lunch, op terugweg naar de nabije, vooraf voor mij gereserveerde parkeerplaats, vroeg ik mij af waarom chef Marcelo Ballardin als naam van zijn restaurant voor Oak gekozen heeft. Met uitzondering van de parketvloer refereerde geen enkel bouwmateriaal van de gelijkvloerse verdieping van het appartementsgebouw in de Gentse Hoogstraat naar een der bekendste houtsoorten.

Zijn gerechten bleken wel pertinent: goed op smaak, niettemin licht en verfijnd.

Zaalbediende Tess ontving ons vriendelijk en hartelijk. Zo’n warm welkom doet altijd deugd!

Maar de ‘zaal’ zelf was smal en (te) krap voor blijkbaar 24 plaatsen. Rustig, ongedwongen tafelgenot vigeert er daarom niet. En de muziek stond ook redelijk luid!

Op de beknopte drankenkaart prijkte één van mijn favoriete mocktails: een mix van limoen, bergamot en koriander. Alle hapjes werden in één vloeiende beweging aan tafel gebracht. Zij getuigden stuk voor stuk van creativiteit en smaakten krachtig door. Visueel maakte vooral de versie van de caesar salad indruk.

Chef Marcelo maakt het zichzelf en zijn team wel gemakkelijk. Er is geen à la carte en slechts één vastgesteld menu dat om de tweetal weken wisselt. ’s Middags bestaat het uit 3 tot 6 gangen, ’s avonds uit dezelfde 6 gangen, uit te breiden met nog één extra dessert. Mijn tafelgenoot en ikzelf kozen voor 4 gangen (€ 52).

In het eerste voorgerecht herkenden wij meteen de invloeden die Marcelo meedraagt uit de periode waarin hij de rechterhand was van Syrco Bakker in Pure C: een koude, licht zurige, heel frisse combinatie van sint-jacobsnoot en dille, gepresenteerd in de schelp. Een knappe starter die wij lieten begeleiden door een glas Grüner Veltliner uit het Kamptal, Weszeli Langenlois 2017 (€ 10).

Dezelfde kenmerken kwamen ook aan bod in het warme, tweede voorgerecht: kabeljauw, flinterdunne radijs, haringkaviaar en een jus van gefermenteerde appel. De vis was tikjes te ver gegaard. Ik heb immers graag dat de vis zich bij het licht aanduwen met het mes meteen opent in nog glazige, blinkende lamellen. Dat genot was er niet. Mijn glas Roero Arneis uit Piemonte, Giacomo Barbera 2018 (€ 10) bleek beter te matchen dan de Chenin Blanc uit Vouvray, Spring 2017 (€ 9) van mijn overbuur.

In een vlot tempo zette Marcelo zelf het hoofdgerecht in: presa Iberico – een stukje vlees tussen nek en schouder van het varken – en wortel. Het vlees was voortreffelijk gegaard en ingekookt sap van sinaasappelen sneed de natuurlijke flauwheid van de peentjes volledig de pas af. Een simpele, natuurlijke braadjus maakte dit kleine gerecht af.

Het rood aan de overzijde, te weten een blend van grenache en syrah uit de Rhône, Vinsobres Les Cornus 2016 van de familie Perrins (€ 10) was duidelijk beter dan mijn glas carignan en grenache uit de Vaucluse, Clemence 2017 (€ 9) dat mij eerder deed denken aan een glas ... Beaujolais nouveau zonder diepgang.

Onze desserten, opgebouwd enerzijds rond duindoornbes en vanille en anderzijds madong chocolade, karamel en madeira, waren voortreffelijk zonder te excelleren.

De voorheen beschreven wijnen geven mogelijk de indruk dat een ruime keuze wijnen aanwezig is. Niets is minder waar. Er is in Oak geen wijnkaart: er zijn slechts 6 witte en 5 rode, nog jonge wijnen voorradig, te bestellen zowel per fles als per glas.

Dit euvel alsook het krappe interieur en de heel beperkte menuformule verhinderen een hoge quotering. Maar dat Marcelo beklijvend kookt is boven iedere twijfel verheven!

Onze beoordeling: smaakbeleving en presentatie gerechten: 57/70 - wijnkaart, bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne: 21/30 - totaal: 78/100Prijsindicatie (20-02-2019)

€ 42,00 lunch menu (aantal gangen: 3)
€ 113,00 diner menu (aantal gangen: 8)


€ 49,00 min. prijs / fles witte wijn
€ 51,00 min. prijs / fles rode wijn
Restaurant heeft een terras
Parking beschikbaar