La Villa Emily

Abdijstraat 4

1000 Brussel

70 /100

Type keuken:

Trendy keuken

Chef:

Jean-Marie Bucumi

Sluitingsdagen:

Zaterdagmiddag - zondag - maandag
02/318.18.58 - EMAIL - WEBSITE

Beschrijving

La Villa Emily is een trendy adres, waar gegoede Brusselaars samenkomen om te zien en gezien te worden. In dit pand huisde vroeger Emily Ristorante by Degand. Van die vorige episode hield men het luxueuze, door Pierre Degand ingerichte interieur in stand. Het restaurant is in de hoogte opgebouwd rond een traphal met in het centrum een gigantische monumentale luchter die verschillende verdiepingen overspant.

Wie binnenkomt moet zich door een krappe doorgang murwen, achter de ruggen door van de eters die ervoor geopteerd hebben om plaats te nemen aan de eettoog met zicht op de open keuken. Daar is chef Mathieu Jacri, in een vorig leven aan de slag bij Chou de Bruxelles, in de weer met zijn brigade. Wie graag wat rustiger eet kan doorlopen en neemt de stijle wenteltrap naar de eerste verdieping. Voor besloten gezelschappen is er desgewenst nog een privé-salon op de tweede verdieping.

De wijnvoorraad bevindt zich in vitrines die uitgeven op het trappenhuis die zich onder het straatniveau bevinden.

Langs de muurzijde neemt men plaats op vaste zitbanken, wie met zijn rug naar de zaal zit heeft de beschikking over een luxueuze stoel, die wel berekend is op slanke personen.

Als aperitief kies ik voor een Chardonnay “Kimmeridgien” 2016, een Bourgogne van het Domaine Jean-Marc Brocard. Deze wijn heeft een ondersteunde strogele kleur, wat vettigheid en veel chardonnay-karakter in het aroma, en een mooi romige textuur in de mond. De smaak wordt verder gekenmerkt door levendige minerale zuren en een goede lengte. Om de tijd te doden worden er groene olijven uit Calabrië aangevoerd aan onze tafel. We besluiten om à la carte te gaan.

De ober brengt een schoteltje met amuses. Er is o.a. gerookte aardappel met bisque en een mousse van vislever. Deze heeft een mooi gefumeerde toets. Daarnaast is er nog Trompette de la Mort met rundsvlees en geroosterde makreel met wortelpuree en zwarte inktvis. Het vettige van de makreel harmonieert goed met de textuur van de wortelmousse.

Daarna is het een poos wachten ( 50 min. ) op ons voorgerecht. We hebben dus tijd om wat rond te kijken. Het valt ons op dat wie langs de muurzijde zal plaatsnemen aan de tafel naast ons, de hele avond op de naad tussen twee aan elkaar sluitende zitbanken terechtkomt. Niet echt comfortabel om zo een hele avond te moeten doorbrengen, lijkt ons. Hoewel wij als één der eersten toegekomen zijn, worden later toegestroomde gasten eerder bediend dan wij. (Foutje in de organisatie?) Uiteindelijk komt men toch aan met ons voorgerecht.

Ik had gekozen voor fijne sneetjes zeebaars met kaviaar en compote van sjalot. Een beetje verbazend heeft men hier als garnering gekozen voor een flinterdun geschilde appelsliert, die sierlijk rond de vis gedrapeerd is. Het oogt wel fraai, maar appel bij zeebaars en kaviaar: het is wat mij betreft smaakgewijs een spagaat die zo wijds is dat de culinaire beleving toch wat onder druk komt te staan. Een toefje gefrituurde boerenkool doet het dan weer wel goed. Heerlijk knapperig zorgt dit voor een toegevoegde waarde.

Bij deze schotel drink ik een glas “Les Chardons” Sauvignon Blanc 2017 uit de Touraine. Een wijn met een bleekgrijze kleur en heel veel agrumes in de neus. Ook in de smaak volop citrustonen, maar hij mist wat complexiteit en lengte. Mijn tafelgenoot bestelde poten van kingkrab met miso en zachte uien en beklaagt zich over de cuisson. Die is niet helemaal zoals het hoort, te lang gegaard.

Tijd voor ons hoofdgerecht. Ik koos voor lamszadel met gekaramelliseerde bloemkool en lamsjus met gerookte look. Voor een lamszadel zijn de stukken vlees die ik geserveerd krijg behoorlijk dik gesneden, maar het dient gezegd : ze zijn sappig en mals. Alleen zijn ze al lauw als ze nog maar net op tafel komen, ook al is het bord voorverwarmd. Dit zou op dit niveau niet mogen en hypothekeert opnieuw de gastronomische beleving van dit gerecht.

Op de begeleidende wijn, een Nuiton-Beaunoy / Réserve Pinot Noir 2017 / Bourgogne AOP is helemaal niets aan te merken. Integendeel! Een textbook Bourgogne met een warme transparant robijnrode kleur, een kriekentoets in het aroma en een soepele smaak met upfront fruit en subtiele noordelijke zuren. Bij mijn tafelgenoot is er andermaal niet veel reden tot juichen. De geroosterde zeetong met selderij en zoete klaver met jus van graten en rode wijn (52euro) die hij bestelde smaakte droog en sticky.

Hopelijk brengt het dessert beterschap. We stellen er al onze hoop op: Dulcey-chocolade met limoengelei en praliné-ijs. Maar de presentatie daarvan is vrij rudimentair. De smaken blijven wat apart van mekaar staan. Het dessert wordt gered door het sponsgebak, waaraan als ondeugende toets een beetje wodka is toegevoegd.

Wij betalen 261 euro voor twee personen. Voor die prijs zou men als gastronoom gelukkig naar buiten moeten stappen, maar dat was bij ons niet echt het geval. Wij misten bezieling, drive, visie en inspiratie. Komt daar nog bij dat wie hier als Nederlandstalige klant binnenstapt bediend wordt in een paniekerige mengelmoes van Frans, Engels en gebrekkig Nederlands. Toevallig merkte ik bij de voorbereiding van dit artikel dat het restaurant de dag na ons bezoek een week ging sluiten voor de krokusvakantie. Een restaurantbezoek is natuurlijk altijd een momentopname, maar ik kan me niet van de indruk ontdoen dat een flink deel van het personeel al serieus in vakantiemodus was. Hopelijk was dit een “accident de parcours”. Wij wensen het hele team een deugddoende rustperiode en daarna met volle concentratie er weer tegen aan. Want er is wat goed te maken!

Onze beoordeling: - smaakbeleving en presentatie gerechten: 50/70 - bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 20/30 - totaal: 70/100

Prijsindicatie (02-03-2019)

€ 58,00 lunch menu (aantal gangen: 3)
€ 125,00 diner menu (aantal gangen: 5)


€ 46,00 min. prijs / fles witte wijn
€ 47,00 min. prijs / fles rode wijn