La Cravache

Gentsesteenweg 215

8930 Rekkem

80 /100

Type keuken:

Klassieke keuken

Chef:

Koen Devos

Sluitingsdagen:

Zaterdagmiddag - zondagavond - maandag - dinsdag
056/42.67.87 - EMAIL - WEBSITE

Beschrijving

Een steile duik naar beneden brengt ons van de Gentsesteenweg in Rekkem op de ruime parking van La Cravache. De ingang van het stijlvolle restaurant is omzoomd met buxusstruiken. Binnenin staat alles in het teken van het paard: vanaf het behang tot de kunstwerken in de eetzaal. Men tafelt aan massiefhouten tafels. In de zomer is een ruim terras met teakhouten meubels beschikbaar.

We kiezen voor het degustatiemenu met wijnarrangement. Dat opent met een Premier Cru-champagne van het degelijke huis Autréau: een verfijnde wijn met een ondersteunde mousse, krijtige tonen en een aangenaam frisse aciditeit. Als amuses komen daarbij gepaneerde mosselen met remouladesaus, beukenzwam en rode ui, Noordzeekrab met artisjok, hazenpaté met veenbessen en radijs en een wortelsoepje met curry. De remouladesaus is van een bijzonder hoog niveau en het zal ons de rest van de avond blijven opvallen met hoeveel vakmanschap de sauzen in dit huis van vertrouwen gemonteerd worden. Dat is altijd een aangename vaststelling voor een gastronoom en een betrouwbare indicator voor kwaliteit. De hazenpaté brengt de smaken van het wildseizoen meteen op ons bord en het wortelsoepje is van een streelzachte velouté.

De sommelier serveert ons daarna een glas Oscar’s White Wine 2016 van het huis Quevedo, gelegen aan de oevers van de Douro. Een wijn met een grijsgele kleur, een medium-intense neus en een lichtjes mineraal karakter. Deze wijn zal de tonijn met citrus, beukenzwam en gebrand sesamzaad begeleiden. De tonijn is supervers en van uitstekende kwaliteit, maar de begeleiding met naast postelein ook (weer) beukenzwam en rode ui zorgt al vroeg in het menu voor een retour van ingrediënten, die we al ontdekt hadden in de amuses. Hier hadden we graag wat meer afwisseling gezien.

De Oscar’s White Wine wordt doorgeschonken bij het volgende gerecht: zeekreeftstaartje met polderaardappel, spinazie, zeekraal, kreeftensaus en Zeeuwse mosselen. De kreeftensaus is werkelijk subliem, met een bestudeerde inbreng van room, die hier zijn gastronomische functie perfect vervult: de zeekreeftensmaak ondersteunen, niet verhullen. Het krokant gegaarde zeekraal geeft een aangename zilte toets en zorgt voor een leuke afwisseling in textuur. We ontwaren ook een vleugje erwtenmousse: verrassend, maar het werkt wel. Enige bedenking: als men hier mosselen verwerkt in de garnituur, waarom biedt men er dan ook al eerder aan bij de amuses, zij het gepaneerd. Ook hier kan nog gepleit worden dat het om een andere smaakniche gaat?

Als tussengerecht krijgen we bosduif met savooi, hazelnoot, espuma van truffel, erwtenessence (jawel) en gebakken prei. Er zit ook gefruite ui bij… De cuisson van de duif is perfect: het vlees is rijk van smaak en sappig en de saus erbij: man, man. Die brengt ons in hogere sferen en stemt ons mild over de retour van erwt en ui in ons menu. Het feest wordt compleet gemaakt door de begeleidende wijn, die wel gevinifieerd lijkt om met dit gerecht in dialoog te gaan. In ons glas komt namelijk een Domaine de Buissan 2015 Côtes du Rhône AOP, met een diepe concentratie, een granaatrode kleur, een gulle neus met vanille en gestoofde kriekjes en een soepele zacht fruitig-kruidige smaak met malse tannines in de finale.

Dan volgt ons hoofdgerecht: fazant met zalf van aardpeer, witloof en aardappelkroketjes (sic). Die –s bij “kroketjes” mag geschrapt worden want bij ieder van ons ligt er welgeteld één op ons bord. Maar dat is dan ook onze enige opmerking bij deze schotel. Voor de rest is het weer één rollercoaster van smaken. De fine champagnesaus bij de fazant illustreert nogmaals de virtuositeit van de chef en het witloof is op een zalige manier gefruit. Niet in de omschrijving op het menu, maar wel op ons bord: een beetje veenbessen. Hadden we daar ook al niet wat van gehad bij de hazenpaté?

Voor de begeleiding van dit vuurwerk van smaken heeft de sommelier een fles Domaine La Croix Belle “Champs des Callades” 2015 uit zijn kelder opgediept, een Côtes de Thongue IGP. Een wijn met een blauwpaarse kleur van een inktachtige concentratie. De neus is lichtjes animaal door de Syrah en dat werkt perfect bij dit gerecht. In de mond biedt deze wijn een vlezige fruitigheid, met wat tonen van pruimen en een vleugje peperigheid , maar wat vooral opvalt is de geknoopte versmoltenheid. Een zalige wijn bij een zalig bord. Met de overschot van ons broodje dat we aan het begin van de maaltijd als side-dish kregen, doppen we nog de laatste restjes saus op, want het zou zonde zijn om van zoiets heerlijks ook maar iets laten verloren te gaan.

Tijd voor het dessert dan. Als extraatje buiten het menu om worden de gasten vandaag getrakteerd op passievrucht-ijs op een bed van mango met een krokantje van Napoleon-snoepjes. Smaakgewijs een schot in de roos. De zoet-zure smaken vloeien naadloos over in mekaar en het geheel is meer dan de som van de delen.

We drinken er een glas Abafado 5 Years bij uit de Tejo-regio in Portugal. Een wijn met een transparante amberen kleur, die geurt naar rozijnen en ook een vleugje notigheid meevoert in zijn aroma. In de mond is de wijn natuurlijk zoet, maar vooral heel levendig met mandarijntjes, munt en wijnbergsperzik in de hoofdrol. Het hoeft dan ook geen betoog dat dit de uitgelezen wijn is om dit dessert – en ook het volgende trouwens - te begeleiden.

Dat wordt aangekondigd als ananas met speculaas, gezouten karamel, meringue en aloë vera en is één ontdekkingsreis van pure smaken en texturen met de zoute karamel als een hoogst verleidelijke teaser.

Bij de koffie komen als mignardises nog een chocoladetruffel, een macaron van mokka, een tartelette van aardbei en een crème brûlée.

La Cravache is een aanrader, waar gekookt wordt op hoog niveau. De keukenbrigade kan voor haar creaties rekenen op een gedegen zaalteam, dat instaat voor een vlekkeloze bediening en op een sommelier die zeer accurate keuzes maakt. Wij genoten vooral van de perfecte cuissons, de meesterlijk gemonteerde sauzen en de smaakrijke desserten. Enig aandachtspunt is dat men bij het samenstellen van het menu eens moet screenen welke ingrediënten bij herhaling voorkomen en zo de eventueel redundante ingrediënten uitfilteren of vervangen. Gewoon kiezen voor net iets anders opgebouwde amuses zou hier al zeker soelaas bieden. Dat is een uitdaging die chef Koen Devos en zijn ploeg zeker niet uit de weg moeten gaan, want deze ploeg kan culinair alles aan.

Prijsindicatie (28-12-2017)

€ 40,00 lunch menu (aantal gangen: 3)
€ 66,00 lunch menu (incl. wijnarrangement)
€ 75,00 diner menu (aantal gangen: 5)
€ 118.00 diner menu (incl. wijnarrangement)

€ 117.00 à la carte

€ 40.00 min. prijs / fles witte wijn
€ 45,00 min. prijs / fles rode wijn
Restaurant heeft een terras
Rolstoel vriendelijk
Prijs Kwaliteit
Parking beschikbaar
Huiswijn aanwezig