Horseele

Adres

Stadion KAA Gent Ottergemsesteenweg Zuid 808 , 9000 Gent

Type keuken

Klassieke keuken

Chef

Danny Horseele - Sous Chef Nicolaï Vanquickelberghe en Jorn Eggermont - Maître d'hotel Michaël Saerens - Sommelier Dylan Herremans

17/08/2022

Prijsindicatie

€ 105,00 lunch menu (aantal gangen: 3)

€ 105,00 All-in lunch menu (incl. wijnarrangement)

€ 185,00 dinner menu (aantal gangen: 5)

€ 185,00 All-in dinner menu (incl. wijnarrangement)


€ 180,00 à la carte

€ 60.00 min. prijs / fles witte wijn

€ 60.00 min. prijs / fles rode wijn

Contacteer Horseele

www.restauranthorseele.be
reservaties@restauranthorseele.be
09/330.23.20

Sluitingsdagen

Open van dinsdag tot en met vrijdag en zaterdagavond op niet-wedstrijddagen

Wat drijft een kok van 69 jaar om nog dagelijks het beste van zichzelf te geven? Om een brigade aan te sturen en zijn kennis door te geven? Dat kan alleen maar pure passie zijn en als die in het spel is, proeven de gasten dat in hun bord.

Danny Horseele is stilaan de Doyen onder de Belgische koks. Hij kan dan ook terugblikken op een indrukwekkende staat van dienst. Danny genoot zijn opleiding aan de Hotelschool van Oostende van 1967 tot 1969. Daarna volgden verschillende stages, onder andere in de Goedendag in Lissewege (1 ster) en bij l’Huitrière in Blankenberge (2 sterren). Steeds op zoek naar vervolmaking werkte Danny later ook nog bij verschillende driesterrenchefs:  bij Georges Blanc, bij Troisgros in Rouanne en bij Marc Meneau.

In december 1977 opende hij dan restaurant ’t Molentje in Zeebrugge. Een paar jaar later, in 1982 werd hij verkozen tot Beloftevolle Jonge Chef en in 1990 kreeg hij zijn eerste ster. In 2000 volgde dan de tweede ster en in 2008 werd Danny uitgeroepen tot Chef van het Jaar. Maar 2008 was ook het jaar van de beurscrash: het fine dining gebeuren ging door zware tijden en datzelfde jaar moest ’t Molentje de boeken neerleggen.

Maar Danny bleef niet bij de pakken zitten. Nog datzelfde jaar opende hij onder eigen naam een nieuwe zaak in de verbouwde boerderij De Herdershoeve uit 1477. Ook dat restaurant behaalde twee sterren. Maar in 2013 was het tijd voor een nieuwe uitdaging. Danny sloot zijn restaurant in Dudzele en verkaste naar de Ghelamco Arena in Gent. Zijn nieuwe restaurant in het stadion van KAA Gent kreeg al na drie maanden een ster.

De business-lounge bevindt zich op de vierde verdieping. Wie uit de lift stapt komt eerst in de bar die ingericht is door binnenhuisarchitect Geoffrey Van Hulle. Maar het  echte visuele spektakel is voorbehouden voor het moment dat men de eetzaal betreedt: een fantastisch panoramisch zicht over heel het voetbalveld van KAA Gent. Men hoeft absoluut geen Buffalo te zijn om hiervan onder de indruk te zijn. Als decor is dit werkelijk uniek te noemen. We worden vriendelijk ontvangen en vlot naar onze tafel begeleid en krijgen al onmiddellijk een glaasje spuitwater, wat erg welkom is, want op het moment van ons bezoek bevinden we ons in België officieel al enkele dagen in een hittegolf.

Als aperitief kiest mijn partner voor een glaasje Champagne Palmer, inbegrepen in het 3-gangen lunchmenu (105 euro all in). Zelf opteer ik voor een Vite Colte “Fosche” Chardonnay 2020 uit Piemonte. Vite Colte is een samenwerkingsverband tussen 180 wijnbouwers die samen 300 ha wijngaarden cultiveren. Zij staan onder leiding van  Daniele Eberle in de wijngaard en Bruno Cordero in de kelder. Deze Chardonnay heeft een groengele kleur met witkoperen reflecties  en citrusachtige aroma’s. In de mond is deze wijn beschaafd en uitgebalanceerd met een gedoseerde vettigheid en ook hier wat citrus.

Er worden twee aperitiefhapjes bij geserveerd. Om te beginnen een Tartelette van Parmesaan met een crème van artisjok en sardientjes. Een pure smaakbom: de rijkdom van de gerijpte kaas blendt perfect met het vette van de sardientjes. Rijk en wulps zijn de eerste woorden die ons te binnen schieten om deze heerlijke harmonie te omschrijven. Als tweede  amuse wordt een Meringue van oude port met koffie, kippenlever en buikspek aangeboden. Een gewaagde combinatie misschien, op het eerste zicht, maar de rijkdom van de port, de romigheid van de koffie en intensiteit van de pâté zorgen voor een synergie, waar de vonken van afspatten. Om in voetbaltermen te spreken: we zitten amper aan tafel en er is al twee keer gescoord!

Als voorgerecht krijgen we Makreel met koolrabi, ijspoeder op basis van basilicum, bouillon van gerookte tomaat, wei en een garnering van dille en eetbare bloemen. De paarse bloemblaadjes zorgen voor een visuele eye-catcher. De vette rijkdom van de makreel wordt subtiel gecoupeerd door de tomaat en vooral door de wei die een friszure component toevoegt. Een aromatisch zomers gerecht!

Hierbij komt een Sauvignac Trocken 2020 van Gutvonbeiden in de Pfalz. Sauvignac is een kruising van Sauvignon Blanc en Riesling. De sommelier laat ons deze wijn eerst in zijn pure staat proeven en daarna gekaraffeerd. De wijn heeft een bleke grijsgele kleur. In ons eerste glas komt in de neus vooral de Sauvignon component naar voren met tonen van buxus in het aroma en in de smaak een lichte nervositeit en strakke, frisse zuurtjes. In het tweede, gekaraffeerde glas komt het accent iets meer op de volheid van de wijn te liggen en presenteren de zuren zich wat milder, al is er ook een duidelijk verschil in temperatuur.

Tijd voor ons hoofdgerecht: Kalfsvlees, bereid  op houtskool met sucrine, doperwten, een quenelle van quinoa en een jus op basis van kardemom. De textuur van het vlees is hemels: boterzacht gewoon! De barbecue-toets geeft het gerecht iets extra zomers. De vleessaus is prachtig ingekookt met alle smaakrijkdom die daaruit voortvloeit. In de (koude) felgroene groentenjus enerzijds en de (warme) rijke vleesjus anderzijds wordt niet alleen het visuele contrast uitgespeeld maar ook het temperatuurcontrast.

Bij deze feestelijke dis wordt een glas Domaine Elodie Balme geserveerd, een Rasteau op basis van Grenache, Syrah, Mourvèdre en Carignan, wederom gekaraffeerd. Deze wijn heeft een diepe concentratie en een warme kersrode kleur met een gedrongen robijnrode rand, waarin de oranje tinten al hun plek opeisen. De neus is al ruim geëvolueerd met een duidelijk patina. De smaak is soepel en afgerond. Helaas wordt deze wijn te warm geserveerd.

Als nagerecht krijgen we Ijs van laurier met kersen, crumble van pistache, granité van Granny Smith en verveine. In ons bord ontstaat een subtiel spel van smaken en texturen. Op deze  warme dag is deze frisse afsluiter een schot in de roos.

Bij de koffie worden we nog verwend met een aantal mignardises: een heerlijke praline met het logo van het huis, een kokosrotsje op basis van gefermenteerde noten en een cannelé de Bordeaux.

Danny Horseele kreeg onlangs de titel van “Ere-ambassadeur van het Vlaamse Culinair Erfgoed” als erkenning van zijn rijk gevulde culinaire loopbaan. Met dit menu bewijst hij dat hij – ondanks zijn pensioengerechtigde leeftijd – nog steeds niet op zijn lauweren rust.

Klimaat Keuken !

Onze score: – smaakbeleving en presentatie gerechten: 65/70 – bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 25/30 – totaal: 90/100