Hof Van Cleve

Adres

Riemegemstraat 1 , 9770 Kruisem

Type keuken

Trendy keuken

Chef

Peter Goossens - gastvrouw Lieve Goossens

27/07/2020

Prijsindicatie

€ 275,00 lunch menu (aantal gangen: 4)

€ 355,00 lunch menu (incl. wijnarrangement)

€ 365,00 dinner menu (aantal gangen: 7)

€ 490,00 dinner menu (incl. wijnarrangement)


€ 375,00 à la carte

€ 95,00 min. prijs / fles witte wijn

€ 95,00 min. prijs / fles rode wijn

Contacteer Hof Van Cleve

www.hofvancleve.com
info@hofvancleve.com
09/383.58.48

Sluitingsdagen

Zondag - maandag - dinsdagmiddag

Peter Goossens werd op vrijdag 24 september 2021 bekroond tot “Ere-Ambassadeur” Vlaams Culinair Erfgoed, omwille van zijn jarenlange toewijding aan de Vlaamse keuken, zijn doorgedreven beheersing van het vak en respect voor streekeigen producten.

Soms, ja zelfs in Coronatijden komen dromen uit. Tussen twee lockdowns van de horeca in wisten we een lunch te boeken in het befaamde restaurant Hof Van Cleve. Deze belevenis stond al enkele jaren bovenaan mijn bucketlist en ja zelfs mét mondmaskers, handen wassen en de nodige maatregelen behoort dit mee tot één van de mooiste culinaire belevenissen.
Natuurlijk waren we ongeduldig en zijn we ruimschoots op tijd vertrokken om zeker niet te laat te komen bovenop de heuvelberg in Kruisem, de nieuwe naam van Kruishoutem. De nodige omleidingen door de velden omwille van wegenwerken hebben we er graag voor over. Nog voor het restaurant opende konden we al genieten van het uitzicht en vooral de anticipatie op wat komen zou. We worden hartelijk ontvangen door gastvrouw Lieve Goossens en worden meteen verzocht onze handen te ontsmetten en krijgen bovendien een individuele flacon met ontsmettingsspray die we tijdens ons bezoek kunnen gebruiken naar hartenlust wanneer we dit wensen en als aandenken mogen meenemen. We merken meteen dat men hier zorgvuldig heeft nagedacht over de corona-maatregelen en het hele Hof Van Cleve team bijzonder gemotiveerd is om de ontvangst van de gasten corona-proof te laten verlopen.

De bediening verloopt standingvol en professioneel maar toch niet té stijf, noch te familiair, een ware balans, waar duidelijk elke dag aan gewerkt wordt.

Waarom het Hof Van Cleve een topscore verdient wordt al snel duidelijk van bij het eerste hoofdstuk de “Kennismaking” met 5 exquise aperitiefhapjes met zorgvuldig geselecteerde ingrediënten die gecombineerd worden om een perfecte harmonie na te streven. Ik ga zelf voor een vooraf bestelde vegetarische menu (zonder vlees noch vis omwille van problemen met mijn spijsvertering): Tomaat, paprika en saffraan, frisse zomerse smaken met een uitstekende kruiding, mijn andere tafelgenoten kregen tomaat, bouillabaise en saffraan. Gevolgd door een venkelsalade met cottage cheese en cedraat, een citroensoort voor de tafelgenoten met gerookte paling. Een fijn, licht hapje boordevol smaak maakt mij al helemaal vrolijk en is een perfecte verwelkoming voor wat komen gaat. Daarna een prachtige creatie met appel, algen en earl grey thee met of zonder ansjovis, opnieuw zorgvuldig gekozen smaken die het zomerse gevoel versterken. Daarna voor mijn tafelgenoten een rundstartaar met miso en koolrabi en voor mezelf werd rundstartaar vervangen door kombu, een populaire Japanse zeewiersoort. Met dit gerecht zorgt de chef voor een Aziatische reis om mijn smaakpallet wat ik zeker kan waarderen. Als afronding van het hoofdstuk “Kennismaking” tot slot een hapje met parmezaan, tapioca en groene kruiden die bijzonder licht en luchtig werden verwerkt tot een feestelijk geheel. Zelfs als er niets meer zou volgen kan ik al helemaal gelukkig naar huis gaan, maar het feest is nog maar net begonnen. Bij het aperitief genieten we van een glas witte Sancerre Florès 2017 Domaine Vincent Pinard, een frisse mocktail en een tomatensap voor de “Bob” van het gezelschap.

De broodselectie is een verhaal op zich. Klassieke broodsoorten zoals spelt, tarwe en rogge worden afgewisseld met Foccacia, Durum, meerdere broodsoorten met bier of een authentieke mini baguette, een brood met zaden en pitten. Bijzonder moeilijk om een keuze te maken ondanks de enthousiaste voorstelling ervan. Ik kies iets vrij neutraals, kleins om ten volle te kunnen genieten van de lunch en me niet over te geven aan al het lekkere brood. Het is duidelijk hier wordt niets aan het toeval overgelaten.
Het tweede hoofdstuk wordt benoemd als de “Marktwandeling” en weet dat ik heel graag naar de openbare markt ga, maar de ingrediënten die volgen zijn duidelijk van een andere markt. Ik start met avocado, zwarte rijst, tomaat en komkommer, mijn tafelgenoten krijgen daarbij koningskrab, maar ik het totaal niet het gevoel dat ik iets te kort kom, de smaaksensatie is ronduit subliem. Daarna volgt een gerecht met aspergebroccoli, eekhoorntjesbrood, ijzerkruid en edamame of jonge sojabonen. De chef kan natuurlijk niet weten dat eekhoorntjesbrood één van mijn favoriete verwennerijen is dus dit kan niet beter en aan de andere kant van de tafel wordt een langoustine geserveerd die op evenveel enthousiasme onthaald wordt. Om in het vis thema verder te gaan, is het volgende gerecht Tarbot met prei en lavas en voor mezelf prei met lavas, zeekraal en lamsoor. Voor alleseters klinkt dit misschien ongelooflijk, maar de tarbot wordt in mijn vegetarisch gerecht echt niet gemist. Het is overduidelijk dat de chef een groetenman is, dit merk ik meteen aan de gerechten. De tweede hoofdschotel is een vleesgerecht voor de liefhebbers, lam met aubergine, girolles en sucrinesla, het lam heeft een perfecte cuisson en voor mezelf een combinatie van aubergine, sucrine, zwarte truffel en dragon. Een stuk voller van smaak, een geslaagde afronding vóór het dessert. Bij al deze gerechten selecteerden we een frisse maar intense witte Roero Arneis Bruno Giacosa 2018, die naar onze smaak voor een mooie pairing zorgde met de meerderheid van de gerechten.

Tot slot volgde het dessert, een combinatie van perzik, geranium, hibiscus en jasmijnrijst. Opnieuw een heerlijk, zomers fris bord met mooie presentatie, voor één tafelgenoot miste het dessert de finesse van de vorige borden. Maar mij hoor je niet klagen, er volgde nog een grote dessertentrolley met overdaad aan gebak. Wat ben ik blij dat ik favorieten heb, dat maakt de keuze heel gemakkelijk, één macaron en een mini-stukje frambozentaart en als kers op de taart de chef die aan elke tafel komt kennismaken en informeren naar de belevenis.

Het valt niet te ontkennen dat deze feestelijke gebeurtenis een financiële inspanning vraagt, maar verwend worden met topproducten van deze grootorde, daar hangt een prijskaartje aan, echter prijs/kwaliteit kan ik dit ten zeerste aanbevelen. Het is niet het kader dat zorgt voor deze top gastronomische restaurantervaring, maar de ontvangst, het enthousiasme, het hele team dat samenwerkt om dit doel te bereiken en daarbovenop de sublieme gerechten gecreëerd door chef Peter Goossens. Gastvrouw Lieve, Chef Peter en het hele zaal- en keukenteam mogen trots zijn, maar ook wij dat we dit in Vlaanderen kunnen meemaken.

Klimaat Keuken !

Onze beoordeling: smaakbeleving en presentatie gerechten: 68/70 – bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 28/30 – totaal: 96/100