Het Land

Smidstraat 39

2590 Berlaar

76 /100

Type keuken:

Klassieke keuken

Chef:

Steven Bes

Sluitingsdagen:

Maandag - woensdag - zaterdagmiddag - zondag
03/488.22.56 - EMAIL - WEBSITE

Beschrijving

Bij een restaurantbezoek kan ik nooit weerstaan aan de drang om te weten waar haar benaming vandaan komt. Het Land is gelegen in Berlaar, in de Smidstraat. De chef heet Steven Bes en zijn echtgenote en gastvrouw Mira Demeerleer. Een en ander linkt duidelijk niet.

Dan maar zoekmachine Google inschakelen.

Ik lees dat Steven en Mira hun parcours aangevat hebben in de Begijnhofstraat te Lier, in een van haar oudste herbergen: ‘Het Belofte Land’. Toen in 2004 hun huurcontact afliep, vestigden zij hun restaurant in hun woning in Berlaar. Het bijvoeglijk naamwoord Belofte bleef achter in Lier. Begrijpelijk. Steven Bes was immers uitgegroeid tot een gevestigde waarde.

Het Land profileert zich als een restaurant met een zuiderse tuin. Daarvan is geen letter overdreven! Ik lunchte er op een mooie lentedag. Sommelier Maya Janssens begeleidde mij meteen naar een tafel in de tuin. Het loof van de bomen deed dienst als zonnedak. De sfeer zat meteen goed. Ik waande mij in de Provence. Een vakantiegevoel!

Mijn tafelgenoot vervoegde mij snel. Wij bestelden een alcoholvrije aperitief en bekeken samen de toffe, uitnodigende menukaart. Deze bood keuze tussen vier voor- en vier hoofdgerechten. Hun ingrediënten? Mooie producten en zowel klassiekers als seizoensfavorieten. Ook telkens een vijfde, vegetarisch alternatief.

De aperitieven bleken geen voltreffers. Bij de virgin Duchess Gin & Tonic overheerste een te chemische afdronk en de koolzuurhoudende Armand Renard, met als basis Greenstar appel, dille en dragon, bleek net iets te zoet. Smaakvolle amuses susten. Enerzijds een Koud soepje van asperges, erwten, crème van erwten en handgepelde grijze garnalen. Anderzijds een Steak tartaar van rund, gefrituurde kappertjes, parmezaan en basilicum; de kwarteldooier bleek ‘gekonfijt’ en niet meer ‘uitlopend’.

Onze voorgerechten behaagden. Aan de overzijde verscheen een bord met twee huisbereide Garnaalkroketten en een compote van tomaten. De kroketten waren mooi gepaneerd en bros. Hun bisque smaak had lengte. Enkele garnalen meer zouden wel goed dienst gedaan hebben. De vergezellende tomatenmoes bracht fraîcheur en intrigeerde. Ongetwijfeld een signatuurcombinatie.

In mijn bord kraakverse, perfect gegaarde Asperges van De Pleynhoeve uit Herentals. Zilte lamsoor coupeerde de vettigheid van de boter en de mimosa. Het bladerdeeggebakje presenteerde mooi maar voegde smaaksgewijs niets bij.

In een vlot tempo volgden de hoofdgerechten. Ook daarover geen klachten. Bij mijn tafelgenoot kregen zijn Grietfilet en King krab compagnie van zelfde asperges en zelfde lamsoor. De griet was mooi gequadrilleerd. Een zachte aardappelmousseline en een gepocheerd ei vulden aan. Mijn duifje uit Anjou had gezelschap gekregen van klassieke partners zoals erwten en sucrine sla. Buikspek – toch steeds een smaakbom! – completeerde.

Kaastaart, aardbei en rabarber fungeerden aan beide tafelzijden als frisse afsluiters. Lekker, correct maar zonder een wauw gevoel op te wekken.

Oh ja, hoe zat het met de wijnen en hoe was de bediening? Zoals de menukaart is ook de wijnkaart van Het Land klassiek geïnspireerd. Ieder kan er ongetwijfeld zijn gading in vinden. Gezien het middaguur en de al snel oplopende temperatuur wensten wij ons alcoholgebruik evenwel binnen de perken te houden. Eén glas bij het voor- en één bij het hoofdgerecht. Wij vonden het jammer dat voor à la carte-eters geen passende wijnen voorzien worden en zij hun toevlucht moeten zoeken in de 5 wijnen welke de kaart per glas (€ 8) voorziet. Zij matchen moeilijk tot zelfs niet bij onze gerechten. Een gemiste kans, net zoals het gebrek aan een huisgemixte alcolholvrije vruchtencocktail.

De ontvangst en de bediening waren hartelijk, vriendelijk en vlot! Chef Steven kwam aan elke tafel de gemaakte keuze opnemen. Een meerwaarde!

Onze score: - smaakbeleving en presentatie gerechten: 52,5/70 - bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 23,5/30 - totaal: 76/100

Prijsindicatie (23-05-2019)

€ 51,00 lunch menu (aantal gangen: 3)
€ 75,00 lunch menu (incl. wijnarrangement)
€ 74,00 diner menu (aantal gangen: 4)
€ 114,00 diner menu (incl. wijnarrangement)

€ 89,00 à la carte

€ 40,00 min. prijs / fles witte wijn
€ 40,00 min. prijs / fles rode wijn
Restaurant heeft een terras
Rolstoel vriendelijk
Parking beschikbaar