dEssensi

Kerkstraat 20

2970 's Gravenwezel

73 /100

Type keuken:

Trendy keuken

Chef:

Karl Ave

Sluitingsdagen:

Woensdagmiddag, zaterdagmiddag, zondag en maandag. Ook gesloten op feestdagen met uitzondering van Moederdag (15 augustus)
03/644.47.45 - EMAIL - WEBSITE

Beschrijving

Je vindt restaurant dEssensi in het centrum van ’s Gravenwezel. Philip Jeukens en chef Karl Ave baten er dit restaurant uit in een uit de eerste helft van de vorige eeuw daterende directeurswoning van een schooltje. Zij hebben dit pand heel knap gerestaureerd. Aan de buitenkant met aandacht voor authenticiteit. Binnen met de nadruk op moderniteit en comfort. De indeling met meerdere met elkaar in verbinding staande kamers, alsook de gebruikte materialen en de warme kleuren geven elke bezoeker meteen een thuisgevoel.

Bij het plaatsnemen voor onze lunch (op een weekdag) stelden wij wel vast dat de tafels dicht bij elkaar stonden hetgeen rustig, ongedwongen tafelen bemoeilijkte. Bij het verlaten van het restaurant vroegen wij naar het mogelijke maximum aantal couverts. Wij vernamen dat niet minder dan 62 (!) plaatsen kunnen ingedekt worden. Inzetten op een iets kleiner aantal tafels zou, naar onze bescheiden mening, een rustiger tafelgenot enorm ten goede komen. Dat zou dan ook meteen geheel in de lijn liggen van de essentie van dEssensi, zoals die verkondigd wordt op hun website : de gasten blij maken en hen laten genieten in een prettig ontspannen sfeer.

Volgens dezelfde website gaat de keuken van Karl Ave er prat op uitsluitend te werken met verse (streek)producten en met zoveel mogelijk seizoensgebonden ingrediënten. Verder worden zijn gerechten er beschreven als ‘van klassiek tot minder voor de hand liggend, zodat de klant verschillende culturen en smaken kan ontdekken, steeds met het grootste respect voor het product en de intrinsieke smaak’.

Dat is op zich een mooie ambitie maar het leidt al vlug tot een onmogelijk vol te houden spreidstand ! Ons ‘Chefs Wild Menu’ (€ 69) bijvoorbeeld bevatte haast geen streekproducten . Makreel uit de Noordzee ( ok, check) werd begeleid door sneeuwkrab, paksoi, ponzu en dashi boullion. In ons tussengerecht kwam de Sint-Jakobsvrucht uit Frankrijk en de bloedpens uit Catalonië. Het hertenkalf was afkomstig uit Schotland, met sambai jus als smaakmaker.

Een aandachtig lezer zal ook opgemerkt hebben dat in het als wildmenu aangeprezen ‘programma’ van de chef slechts één stuk wild opgevoerd werd! ‘Los’ van een en ander: hebben wij genoten? Hebben wij lekker gegeten? Ja, maar… De ontvangst en de bediening waren gereserveerd maar attent en correct: no fuss, met de glimlach.

Elk bord was mooi gepresenteerd, Instagramwaardig. Anderzijds vielen over iedere gang ook fundamentele opmerkingen te formuleren: - het als amuse gepresenteerd eitje met brandade van kabeljauw was bijzonder smaakvol, maar had qua beeldvorming passend geweest in de aanloop naar Pasen; niet in voorbereiding tot Kerstmis. - de makreel en de zeekrab waren nog ijskastkoud en de dashi bouillon ‘verwaterde’ dit nochtans potentieel topgerecht. - de coquille, hoewel mooi glazig en stevig van textuur, was té stevig aangekorst. - het hert miste kruiding en smaakte flauw. - het dessert viel ‘klein’ uit en omvatte te veel ingrediënten: nougat, ananas, citrus, amandelmelk en peperkoek.

Tot slot, hoe was de wijnkaart? Mooi! Alleen jammer dat de als passend aangeboden wijnen (€ 25 pp en € 19 pp in ‘bob versie’) geen aansluiting gaven. Zij waren te vlak, met te weinig afdronk. Een gemiste kans!- Sauvignon Blanc - Weingut Forstreiter, Krems (Oostenrijk) - Chenin Blanc - ‘Patina’ Boekenhoutskloof (Zuid-Afrika) - Grenache en Syrah - Domaine La Bouïssière, Gigondas (Frankrijk)

Onze score: - smaakbeleving en presentatie gerechten: 50/70 - bediening en klantvriendelijkheid, kader, hygiëne, wijnkaart: 23/30 - totaal: 73/100

Prijsindicatie (28-11-2018)

€ 55,00 lunch menu (aantal gangen: 3)
€ 75,00 lunch menu (incl. wijnarrangement)
€ 85,00 diner menu (aantal gangen: 5)
€ 127,00 diner menu (incl. wijnarrangement)

€ 93,00 à la carte

€ 40,00 min. prijs / fles witte wijn
€ 40,00 min. prijs / fles rode wijn
Restaurant heeft een terras
Rolstoel vriendelijk
Huiswijn aanwezig