De Vork van Luc Bellings

Luikersteenweg 366

3500 Hasselt

72 /100

Type keuken:

Klassieke keuken

Chef:

Luc Bellings - gastvrouw Brigitte Bellings

Sluitingsdagen:

Zondag - maandag - dinsdagmiddag - donderdagmiddag - zaterdagmiddag
011/22.84.88 - EMAIL - WEBSITE

Beschrijving

Eten bij De Vork van Luc Bellings

Uiteraard moest Foodtaster nog eens gaan eten bij Luc Bellings in Hasselt. De sterrenchef die in de zomer in Het Laatste Nieuws horecazaken aan de kust tegen de muur spijkert of in de hemel prijst. Een 0/10 is voor hem geen probleem. Een 10/10 ook niet. Voor ons is dat ook geen probleem.

Het restaurant van Luc Bellings is een volledig gerestaureerde hoeve (7/10) met vooral een lange smalle kant langs de voorgevel.

De sommelier (6/10) ontvangt vriendelijk: Heeft u gereserveerd? Met enkele schattige Limburgse klinkers te veel. Geen erg. Jawel, we hebben gereserveerd. De man zet ons in het midden van de zaak op welgeteld 1 meter van de wc-deur, tafel voor twee. Waarom vraagt de man niet of die plek ons bevalt? Deed hij het met opzet? Raar, maar goed, we doen niet moeilijk. Toch ook een beetje raar omdat we voor de rest van de avond geen enkele andere klant hebben gezien. Al maar goed dat we gereserveerd hebben. Waarom vraagt hij dat eigenlijk als er maar twee mensen hebben gereserveerd?

Ik bestel een Wilderen gin-tonic ( € 18,00). Tafelgenoot François Huysmans bestelt een 1/2 flesje Ladoucette, een heel lekkere Pouilly-Fumé (€ 40,00). Na een zeer beperkt aantal amuses (5/10) starten we met een Tomaat-garnaal (€ 45,00). De garnalen tussen de drie plakken tomaten zijn vers, echt wel. De bloemetjes op de tomaat-garnaal, mooi is dat. Maar € 45,00 ? We herinneren ons een tomaat-garnaal in Restaurant Bristol aan de dijk in Knokke van € 28,00. Je had een lepel nodig om de garnalen uit je bord te vissen die uit de tomaat waren gevallen.

Als hoofdgerecht neem ik Holsteinrund op hooi – bearnaise (€ 55,00). Dat had ik nog nooit gegeten. En de kans is klein dat ik ooit nog eens Holstein op hooi – bearnaise (6/10) op de vork neem. Naar wens gebakken, zeker, maar het vlees smaakt inderdaad naar verbrand hooi. Dat had ik natuurlijk kunnen verwachten, mea culpa, mea culpa, maar ik wist niet dat het zo erg was. De bearnaisesaus is dik maar vloeibaar. Ik drink bij die Holstein één glas Zinfandel, Joel Gott, California, 2015 (€ 9,00). Een uitstekende keuze van maître-sommelier François Huysmans, heel lekker.

Mijn tafelgenoot neemt Jonge Tarbot - gegrilde prei (€ 58,00). Hij wil bij de vis ook bearnaisesaus in plaats van het kokosschuim met kokkels. We horen in de keuken roepen dat de chef maakt wat hij wil. Misschien was het een vloek binnensmonds die niet voor ons was bedoeld. Toch krijgt mijn tafelgenoot de gevraagde bearnaisesaus. Hij proeft iets te veel azijn. Gelukkig heeft hij nog wat Pouilly-Fumé.

We missen de perfecte kruiding. Het lef van de chef, dé grote kunde van een chef. We hadden de chef ook graag iets gevraagd over zijn visie op authenticiteit, waar hij het zo graag over heeft. Helaas. We zagen hem bij het aperitief even in de keuken maar hij is geen goeiedag komen zeggen. Had het te druk waarschijnlijk. Jammer toch. Hij had kunnen beginnen met iets in de stijl van: Hartelijk welkom heren, ik weet het, het is niet druk, er zijn van die dagen…. En het had nog gezellig kunnen worden. Maar dat was het echt niet.

We nemen toch nog een dessert. François een Dame Blanche (€ 16,00) met platte, half geklopte slagroom en waterachtig ijs. Ik neem een Café Glacé (€ 16,00) met waterachtig ijs en een nauwelijks te constateren koffiesmaak. Dame Blanche (4/10), Café Glacé (5/10). We denken met weemoed terug aan de schitterende Dame Blanche van Restaurant De Slagmolen in Limburg.

De versnaperingen (3/10) bij de koffie (€ 9,00) en de thee (€ 9,00) zijn zéér bescheiden. Te bescheiden voor een gastronomisch restaurant als dit. Uit de keuken klinken voetbalgeluiden, Champions League.

We praten na over de maaltijd en de prijzen van de gerechten. De totale rekening voor twee mensen op een avond in de week is € 328 euro. De verhouding prijs/kwaliteit is hier voor ons helemaal zoek. We verlaten het restaurant met een mistroostige blik.

Onze beoordeling: smaakbeleving en presentatie gerechten: 52/70 - wijnkaart, bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne: 20/30 - totaal: 72/100

Prijsindicatie (18-09-2019)

€ 50,00 lunch menu (aantal gangen: 3)
€ 85,00 lunch menu (incl. wijnarrangement)
€ 110,00 diner menu (aantal gangen: 5)
€ 160,00 diner menu (incl. wijnarrangement)

€ 115,00 à la carte

€ 48.00 min. prijs / fles witte wijn
€ 60,00 min. prijs / fles rode wijn
Restaurant heeft een terras
Rolstoel vriendelijk
Parking beschikbaar