De Schone Van Boskoop

Adres

Appelkantstraat 10 , 2530 Boechout

Type keuken

Klassieke keuken

Chef

Wouter Keersmaekers

12/06/2021

Prijsindicatie

€ 50,00 lunch menu (aantal gangen: 3)

€ 78,00 lunch menu (incl. wijnarrangement)

€ 95,00 dinner menu (aantal gangen: 5)

€ 145,00 dinner menu (incl. wijnarrangement)


€ 138,00 à la carte

€ 45,00 min. prijs / fles witte wijn

€ 45,00 min. prijs / fles rode wijn

Contacteer De Schone Van Boskoop

www.deschonevanboskoop.be
info@deschonevanboskoop.be
03/454.19.31

Sluitingsdagen

Zondag - maandag - dinsdagmiddag

Eerste Ere-Ambassadeur Vlaams Culinair Erfgoed 2021 uitgereikt door Foodtaster.be aan Wouter Keersmaekers omwille van zijn jarenlange toewijding aan de klassieke Vlaamse keuken, doorgedreven beheersing van het vak en respect voor streekeigen producten. De kwaliteit van de gerechten, zijn bruisende creativiteit zorgt ervoor dat u bij elk bezoek telkens weer verrast wordt door nieuwe smaakniches. Chef Wouter Keersmaekers, op zijn 59ste één van de doyens van onze Vlaamse gastronomie staat nog steeds in het vak met het enthousiasme en de nieuwsgierigheid van een jong veulen.
De Schone van Boskoop ligt in een ruime herenwoning aan de Appelkant in Boechout. De luchtige boogvormige eetzaal kijkt uit op een patio, met kunstwerken en waterpartijen, waar bij goed weer buiten getafeld kan worden.
We worden vriendelijk ontvangen en coronaproof naar onze tafel geleid. Als aperitief kiezen we voor de Chardonnay van Domein Oud Conynsbergh, jaargang 2018, een Belgische wijn die letterlijk gebotteld werd op een boogscheut van het restaurant. (Zou het eigenlijk 100 meter zijn, in vogelvlucht, tot aan de Molen van Boechout, het kloppend hart van het domein?) Op het wijngoed zelf is de wijn ondertussen uitverkocht. Er werden dan ook niet meer dan 660 flessen van geproduceerd! De stokken staan op het perceel “Mussenhoeven”, een wijngaard met een zandleem bodem met een ondergrond van mariene zandafzettingen met glauconiet en fossielen. In ons glas komt een wijn met een diepgele kleur met kopergele reflecties en een fijn aroma met een subtiele houttoets. In de mond presenteert de Oud Conynsbergh Chardonnay een romige textuur, een lichte vettigheid, wat citrustonen en een discreet bittertje in finale.
Als aperitiefhapjes komen daar Fregola met ansjovis en Erwtensoep met Ibericoham bij. Met de Fregola (korrelvormige pasta op basis van tarwe uit Sardinië) en de erin verwerkte Stracchino-kaas (kaas op basis van koemelk met een zeer zachte textuur, die gemaakt wordt in Lombardije, Piemonte, Veneto en Ligurië), heeft het eerste aperitiefhapje een onmiskenbaar Italiaanse touch. Smaakgewijs is het heel fris, een ideaal item voor warme zomerse dagen, waarbij de ansjovis een heerlijk zilte toets toevoegt en een krokantje dat als garnering over het geheel is neergelegd en voor wat crunch zorgt. Mijn tafelgenoten vonden de Stracchino-kaas iets te dominant. Persoonlijk had ik daar geen probleem mee.
Het erwtensoepje met Iberico-ham is een miniatuurtje op zich. De erwtensoep wordt koud geserveerd en is geparfumeerd met bonenkruid. De ham is subtiel gerookt. Een speelse knipoog naar de winter die nu definitief achter ons ligt in deze koude variant met een zomers jasje.
Als voorgerecht krijgen we een Duo van ganzenlever. Enerzijds is er een Terrine van ganzenlever, gelardeerd met varkenspoten, die ons verovert met zijn smeuïge textuur. De erbij geserveerde honingmosterd is opgewerkt met mierikswortel. Dat veroorzaakt wel een stevige culinaire spreidstand.
Anderzijds is er de Gebakken ganzenlever met eekhoorntjesbrood. Subtiel en mooi krokant gekorst en heerlijk wulps in zijn bijna decadente smaakrijkdom.
We drinken er een Vermentino di Sardegna, jaargang 2019 bij van Antonella Corda. Een wijn met een licht groengele kleur, heel zacht geparfumeerd in de neus en met een lichte nervositeit in de aanzet, sappige zuren, tonen van agrumes en een fijne amertume in de afdronk.
We drinken deze wijn ook door bij ons tussengerecht: een Witte beuling van kalfsvlees met langoustines, escargots en een coulis op basis van brandnetel. De langoustines zijn al dente gehouden, waardoor hun licht zoete toets behouden blijft. Het gerecht wordt nog opgetild door enkele toefjes crème van gerookte bloemkool. Daarnaast is er ook nog een beetje gebakken bloemkool toegevoegd. De brandnetelsmaak van de coulis is door Wouter bewust wat ingehouden gelaten. Als smakelijke garnering is het geheel afgewerkt met Griekse peterselie. Ik vond dit een boeiend gerecht met een leuke afwisseling van texturen als interessante meerwaarde.
Ondertussen zijn we toe aan ons hoofdgerecht: Op de graat gebakken Kabeljauw met een compote van courgette, artisjok, gekonfijte tomaat, aubergines en een saus op basis van tomaat en visbouillon. Als finishing touch is er een garnering met wilde venkel. Niet alleen de presentatie op het bord is een schilderijtje. De intense smaakharmonie van de mediterrane ingrediënten brengt ons direct in een zomerse stemming. Eten serveren waar men goed gezind van wordt, is dat niet de opperste betrachting van iedere chef? Mission accomplished, Wouter! Als begeleider van dit vuurwerk van smaken kozen we opnieuw voor de Chardonnay van Domein Oud Conynsbergh en dat bleek een goede keuze.
En nog is het feest niet gedaan. Want als dessert wacht er ons nog een Mousse van chocolade met een vulling van in Coca Cola gemarineerde kersen. Een Spielerei van de chef, die echter niets aan het toeval overlaat in dit gerecht. De mousse wordt geserveerd als een bol. De smaak ervan is doodgewoon succulent. Net als men zich afvraagt waar de kersen blijven, bereikt men centrum van de bol en druipt de vulling er dik, lui en sensueel uit. Ik voel mij bijna een Romeinse smulpaap op een banket van Lucullus. Macadamia noten zorgen voor wat crunch en citroenmeringues voor een frisse toets.
Een heerlijke cappuccino sloot deze waarlijk gastronomische maaltijd af;
Ik ben hier nu al een aantal keren geweest en het dient gezegd: telkens weer maakt Wouter Keersmaekers mijn culinaire verwachtingen waar. Hij getuigt van ambachtelijk doorwrocht vakmanschap, combineert smaken en texturen met veel precisie en bouwt zijn menu’s heel intelligent op. Dit is een topkok in hart en nieren en je proeft zijn passie op elk bord. Bovendien is de presentatie een plaatje, de cuissons kloppen als een bus en de smaakcombinaties zijn van een succulente weelde. De Schone van Boskoop is een adres dat men zonder enige reserve kan aanbevelen aan de meest veeleisende gastronomen. Onze beoordeling: smaakbeleving en presentatie gerechten: 60/70 – bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 25/30 – totaal: 85/100