De Savoye

Adres

Dumortierlaan 18 , 8300 Knokke-Heist

Type keuken

Klassieke keuken

Chef

Ignace De Savoye - gastvrouw Sarah

18/08/2020

Prijsindicatie

€ 33,00 lunch menu (aantal gangen: 3)

€ 60,00 dinner menu (aantal gangen: 3)


€ 70,00 à la carte

€ 35,00 min. prijs / fles witte wijn

€ 43,00 min. prijs / fles rode wijn

Contacteer De Savoye

www.desavoye.be
info@desavoye.be
050/62.23.61

Sluitingsdagen

Woensdag - donderdag

Passie! Passie! Passie!

Restaurant De Savoye bevindt zich op de trendy Dumortierlaan in Knokke. Hier ontvangen Chef Ignace De Savoye en zijn echtgenote nu al bijna dertig jaar hun gasten en ze doen dat nog altijd met evenveel passie en overgave. Ignace kreeg zijn opleiding in de Hotelschool van Wemmel en vervolmaakte zich daarna via verschillende stages. Toen hij als chef werkte bij Si Versailles begon het verlangen naar een eigen zaak de kop op te steken en in 1992 slaagde hij erin om zijn grote droom waar te maken. In Knokke dan nog wel! Waar de concurrentie groot is en het culinair niveau hoog ligt, maar dat schrikte Ignace niet af. Integendeel! Met zijn doorgedreven aandacht voor de authenticiteit en de versheid van zijn producten wist hij zich in geen tijd een trouw cliënteel op te bouwen.

Hoog tijd dus om dit restaurant eens persoonlijk een bezoekje te brengen, vonden wij en dus trokken we naar de kust voor een dagje gastronomie en strand. Het interieur van De Savoye baadt in rustgevende beige-tinten. Langs één muur zijn er vaste met fluweel overtrokken zitbanken, de losse stoelen hebben een rotan zitting en comfortabele armleuningen. Op de tafels ligt een leren loper. Het valt op hoe zorgvuldig alle Corona-maatregelen hier opgevolgd worden. Iedereen van de bediening draagt een mondmasker en bij het betreden van de zaak worden ons vriendelijk gevraagd om onze handen te ontsmetten aan het daartoe geïnstalleerde pompje. Om alles Corona-proof te laten verlopen, zijn de suggesties op een klein zwart bordje geschreven dat midden op de tafel gezet wordt zodat iedereen rustig zijn keuze kan maken. Terwijl we grasduinen in de mogelijkheden nippen we aan ons aperitief: een Sauvignon Blanc 2019 van het Chileense wijnhuis Santa Carolina. Een wijn met een grijsgele kleur, een fris aroma met een vleugje passievrucht en sappige zuren in de smaak. Jammer genoeg komt er geen aperitiefhapje bij.
We kiezen voor het driegangenmenu met een tussengerecht als extraatje daar bovenop. Als voorgerecht opteren we voor de vissoep. Die is helemaal bereid volgens de regels van de kunst. Rijk van smaak en met overvloedige vis. Gesnipperde stukjes bieslook zorgen voor een kleurig contrast met het rood van de tomaten. Wel stevig gepeperd. We voelen ons al direct in zuiderse sferen. Als tussengerecht hebben we een Terrine van ganzenlever besteld. Dit is één van de signatuurgerechten van Ignace De Savoye, waarmee hij een stevige reputatie heeft verworven. Het heeft hem ook al een boel haatmail opgeleverd op Facebook, overwegend van dierenliefhebbers die nooit zijn komen proeven, maar kijk: we leven (voorlopig) nog in een vrij land. Ignace laat het niet aan zijn hart komen en heeft zijn persoonlijk recept ondertussen tot een meesterlijk niveau verheven. De ganzenlever smelt gewoon op de tong en is een feest van sensualiteit. Het geheim van de chef zit hem in de afwerking. Ignace kiest niet voor Port of Armagnac, maar voor een mix van artisanaal geproduceerde witte en rode Vermouth “Il Professore”. Als de terrine klaar is, giet hij er wat gesmolten ganzenvet over dat hij dan laat stollen. Zo is de bloc goed beschermd tegen uitdroging. Als hij merkt hoe enthousiast we zijn over zijn ganzenlever besluit hij om ter plekke een nieuwe terrine te bereiden en komt hij ons tussen de gangen door de verschillende fasen van zijn “work in progress” tonen. Is dat – alles wel beschouwd – niet de essentie van gastronomie? Vakmanschap, de vreugde van het creëren, de fierheid op het product en de return die je dan krijgt als je ziet welke verrukking de vrucht van je arbeid bij je klanten teweegbrengt? En verrukt waren wij, ik kan het u verzekeren! Weet u wat? Doe mij (en vooral uzelf) een lol: als u bij De Savoye gaat tafelen, bestel dan die Terrine van ganzenlever en zeg het mij als ik overdreven heb.

Tijd voor ons hoofdgerecht dan: Kabeljauw met blanke botersaus en fijne groentjes. We krijgen een uit de kluiten gewassen moot op het vel bereide kabeljauw op ons bord op een mat glanzende spiegel van heerlijk blonde botersaus en omringd door een macedoine met o.a. wortel, courgette en bieslook. Er komen nog aardappelen in de schil bij, met al de extra smaakrijkdom die daar bij hoort. De cuisson van de kabeljauw is perfect en de saus is gemonteerd volgens de regels van de kunst. Of hoe je als chef met eenvoudige ingrediënten een hemels gerecht op tafel zet om duimen en vingers van af te likken. Om ons genot nog te vergroten is daar een glas Joseph Drouhin/Montagny Premier Cru 2019. Met zijn strogele kleur, zijn breed aroma met een subtiele houttoets en zijn karaktervolle smaak met een afgewogen vettigheid en een gedoseerde mineraliteit is deze wijn de uitverkoren match voor onze kabeljauw! Dit is opnieuw volop genieten.
Afsluiten doen we met een Chocolademousse. Lekker luchtig en frivool, met een gulle toef room erop. We kunnen natuurlijk niet huiswaarts zonder ons “forbidden pleasure” , een “Belgische” capuccino met room. Er komen nog wat chocolaatjes bij om de verwennerij compleet te maken. De keuken van Ignace De Savoye is puur en authentiek en wars van effectjagerij of hol spektakel. Dankzij zijn gedegen productkennis en zijn doorgedreven vakmanschap slaagt hij erin om binnen die strak uitgezette krijtlijnen een keuken te brengen die klassieke gerechten optilt tot een bijzonder niveau. Misschien moet burgemeester Lippens hier eens wat vaker komen tafelen. Dan zal hij beseffen dat de maximum toegestane parkeertijd van twee uur, die in de Dumortierlaan geldt, absoluut onvoldoende is om een gastronomische maaltijd als hierboven beschreven tot zijn volle recht te laten komen…

Onze beoordeling: Keuken 51/70 – Zaalbediening 22/30 – totaal: 73/100