Chambre Séparée

Keizer Karelstraat 1

9000 Gent

77 /100

Type keuken:

Trendy keuken

Chef:

Kobe Desramaults

Sluitingsdagen:

Zondag - maandag - dinsdag
0485/58.48.57 - EMAIL - WEBSITE

Beschrijving

In De Wulf in Dranouter ging eind 2016 dicht. Een half jaar later opende Kobe Desramaults in Gent zijn nieuw restaurant Chambre Séparée. Een ander concept. Kobe beoogde zijn bezoekers een nog intensere beleving te bezorgen, met een vast menu van 20 gerechtjes. Met vuur en rook als katalysatoren. Ook voorzag hij slechts 16 zitplaatsen, naast elkaar aan de U-vormige toog rond de lager gelegen keuken. Recensenten en foodbloggers waren er als de kippen bij. Zij klopten de waardering voor dit restaurant op en op!

In oktober 2019 is de hype duidelijk voorbij. Je betaalt niet meer op voorhand. Je kan voor maximum 4 i.p.v. 2 personen reserveren. En je vindt, uitgezonderd voor een zaterdagvoorstelling, vrijwel onmiddellijk ‘tickets’. Prijzig is het wel gebleven: een vaste prijs van € 230 per persoon zonder dranken. Deze worden aangepast aangeboden tegen € 95 (met alcohol) of € 80 (sapjes). Je kan ook à la carte drinken. Brandende houtvuren voor de inkomdeur doen dienst als baken en buitenbegroeting. Een vierkoppige zwart geklede brigade verwelkomt binnen. Vriendelijk.

We nemen ons aperitief, een Gentse gin-tonic (€ 16), in het lounge-achtige ontvangstgedeelte. Een DJ installatie met vinylplaten doet dienst als eyecatcher. Een rolletje van koolrabi met sardine als hapje. Na een klein half uur mogen wij plaatsnemen aan de toog. We stellen vast dat we comfortabel en ruim zitten, dat intiem tafelen verzekerd is. We laten het drankenarrangement voor wat het is en bladeren door de wijnkaart. Deze omvat een ruime selectie van bubbels, van wit en rood. Het blijken vrijwel uitsluitend natuurwijnen te zijn of wijnen van biologische of biodynamische wijnboeren. We opteren voor een fles Blanc 2018 van Domaine Matassa uit de Roussillon (€ 80). Een blend van grenache gris en macabeo die ons gelukkig stemt. Hij smaakt fris en hij heeft juist genoeg lengte als begeleider bij de ...veertien eerste gerechtjes.

Moois uit de zee komt in snel tempo op ons af. Makreel, inktvis, mossel, oester en kaviaar worden voorgeschoteld in amuse gedaanten. Zeebaars, rog, langoustine, zeetong en kreeft komen eraan in tapas formatie, telkens minimaal begeleid door één, maximum twee ingrediënten. Wij zien alles ‘live’ versnijden en bereiden door een zevenkoppige wit geklede keukenbrigade, aanvoerder Kobe incluis. Dat loopt vlot, gesmeerd. Er wordt omzeggens niet gesproken laat staan geschreeuwd. Ieder kent zijn taak. Er komen geen gas- of inductievuren aan te pas, ook geen elektrische ovens. Alles wordt à la minute bereid op grills en in de houtoven.

Karnemelkstampers met prei en lente-ui vormen de overgang naar twee vleesgerechten: ooilam en eend. Daarbij drinken wij een glas rode wijn uit het arrangement. Voor mijzelf een glas Amphore van Mas Coutelou uit de Languedoc (€ 15), een blend van castets en carignan. Voor mijn partner een glas Respeto (€ 16) uit Utiel-Requena (Valencia), 100 % bobal. Correcte wijnen, maar prijzig. We kijken op de klok en zitten nu twee uur aan de toog. Tijd voor een beetje kaas: Pas de rouge en Blinker, een rauwmelkse geitenkaas uit Lichtaart.

Na de kaas volgen nog 3 dessertjes. Eerst zuring, lavas en groene aardbei, daarna vijgenbladijs met appel en speculoos. Als afsluiter sabayon van sherry met pompoentomaat en satsuma (platte mandarijn).

Een aandachtige lezer zal opgemerkt hebben dat we nog niets vertelden over onze smaakervaringen. Welnu, wij waren teleurgesteld. De warm bedoelde gerechten waren, uitgezonderd het vegetarisch bordje met pompoen en lampionbes, lauw. De gaartijden waren, zeker in acht genomen de bereiding op open vuur, weliswaar voortreffelijk. Het euvel zat hem, zowel in de koude als in de warme bereidingen, in de kruiding: flauw tot flets! Het combinerende ingrediënt bracht daarenboven te weinig extra. De uitkomst was nooit meer dan de simpele som van de onderdelen. Gerechten zoals ‘Het kippenvel’ en ‘Varkensoor met walnoot en zeewier' vonden wij zelfs ronduit onsmakelijke tegenvallers. De desserten? Niet memorabel voor ons. Jammer allemaal, zeker gezien ons uiteindelijk prijskaartje (€ 619 voor 2 personen), nog te vermeerderen met de prijs van de nieuwkuis voor onze doorrookte kledij.

Nog bijkomende slotbedenkingen: 1. Waarom Chambre Séparée als naamkeuze? Dat wordt gezegd wanneer echtgenoten in aparte kamers slapen en men veronderstelt dat ze geen intieme relaties meer hebben. 2. Mogen wij ons afvragen of culinaire recensenten en foodbloggers zich niet eens zouden bezinnen over hun rol en verantwoordelijkheden? Met name, zouden nieuwslezers niet objectiever geïnformeerd worden indien een nieuw restaurant of concept niet op ‘dag 1’ bezocht en beoordeeld wordt, maar integendeel ruimschoots gewacht wordt tot een belangrijke inlooptijd achter de rug is? Door scoops of primeurs na te jagen is het risico reëel dat een zaak ofwel té negatief bevonden wordt en diens reputatie zich daar nadien nog moeilijk kan van herstellen ofwel meteen bovenmatig gequoteerd wordt en de zaak daardoor belangrijker wordt dan zij in werkelijkheid is.

Onze beoordeling: - smaakbeleving en presentatie gerechten: 53/70 - wijnkaart, bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne: 24/30 - totaal: 77/100

Prijsindicatie (03-10-2019)

€ 240,00 diner menu (aantal gangen: 20)
€ 335,00 diner menu (incl. wijnarrangement)


€ 65,00 min. prijs / fles witte wijn
€ 65,00 min. prijs / fles rode wijn
Rolstoel vriendelijk