Brasserie Julie

Dorpsplein 3

1700 Sint-Martens-Bodegem (Dilbeek)

75 /100

Type keuken:

Klassieke keuken

Chef:

Thomas Locus

Sluitingsdagen:

Maandag - dinsdag
02/460.05.45 - EMAIL - WEBSITE

Beschrijving

Beloftevolle talenten staan snel op eigen benen. Zo ook Thomas Locus. Hij telde inderdaad slechts 26 lentes toen hij in 2009 Bistro Margaux opstartte. Meteen en alom volgden appreciatie en erkenning. Zijn kookstijl? Frans-Belgisch, innovatief en creatief. In 2017 besloot hij tot een make-over van zowel gebouw als concept. De op de hoek van het dorpsplein gelegen hoeve kreeg een eigentijdse look en op de menukaart prijken uitsluitend klassiekers. Ook een nieuwe naam: Brasserie Julie.

Zoals Margaux geen bistro was, is Julie ook geen brasserie. Een brasserie is immers doorlopend open van ’s ochtends tot ’s avonds en je kan er niet alleen terecht voor een ruim aanbod aan gerechten maar ook voor het alleen nuttigen van een koffie, een frisdrank, een snack, een ijsje et cetera.

Wij dineerden met z’n drieën in restaurant Julie op een woensdagavond. De vlotte en zo later bleek vakkundige sommelier Jori Van Ginderdeuren ontving hartelijk en begeleidde ons naar een aantrekkelijke, ruime ronde tafel. Ook de andere tafels raakten meer dan goed gevuld! Het interieur maakt indruk: stijlvol maar niet te stijf; trendy met lichte kleuren maar niet te kil. Een ruime wijnkast in glas fungeert als eyecatcher.

Genietend van een frisse pils gaven wij aan de gastvrouw, nogal ‘afgemeten’ vriendelijk, onze menukeuze door. Wij lieten de als suggestie voorgestelde Hopscheuten met gepocheerd ei (€ 45) aan ons voorbijgaan en opteerden tweemaal voor Sint-Jacobsnoot, weliswaar in onderscheiden versies, en eenmaal voor Koningskrab.

De coquilles bevredigden op beide borden ...lees kommetjes. Bij mij waren zij rauw en fris, gebracht in schijfjes en in gezelschap van rivierpaling en bloedsinaasappel; in een bijkomend schaaltje zorgde een extra, gebakken ‘Jacob’ in een heerlijke beurre blanc voor versterking. Bij mijn collega waren alle Sint-Jacobsnoten gebakken en warm, ‘en compagnie’ van onder meer pompoen (een klassieke partner in crime) en gerookte ham.

Mijn overbuur-kompaan was teleurgesteld in zijn krabgerecht. De op een brioche aangebrachte avocadocrème was nog ijskastkoud. Goddank bracht de door hem uit de excellente wijnkaart gekozen fles Meursault “Les Vireuils” 2013 van Domaine Bohrmann geluk.

Over naar de hoofdgerechten. Mijn zeetong meunière was perfect goudbruin gebakken en aan de graat nog mooi wit van kleur, dus super vers. Frieten en aangemaakte sla completeerden. Aan mijn linkerzijde kreeg de op de graat gebakken tarbot ook een knappe beoordeling; in extra ... kommetjes fungeerden onder meer jonge prei, belle de fontenay, waterkers en handgepelde garnalen als bijgerechten. Mijn buur ter rechterzijde had geopteerd voor lamskoteletjes uit de Pyreneeën, champignons en zoete patat. Zijn na de krab doorgespoelde ontgoocheling stak opnieuw de kop op. Het vlees was nog te rood en ging nauwelijks af van de beentjes. Thans zorgde een fles Barbera D’Alba 2015 Scudetto, Mascarello van Giuseppe Figlio voor soelaas.

Onze desserten waren nog klassieker dan al wat voorafging. Rijstpap en Dame Blanche. Gewoon, in orde, simpel, lekker. Na koffie en thee rekenden wij af (€ 139 pp) en gaven het zaalpersoneel wel nog mee dat met mes en vork uit schaaltjes en kommetjes eten écht niet handig is.

Oh ja, je kan in de nabijheid overnachten in B&B Louis 1924. Een toplocatie die ook 2 zalen bevat die tot 30 respectievelijk 70 personen kunnen ontvangen. Evolueert Thomas Locus zoals één zijner leermeesters Sergio Herman, tot een ondernemer? Dat zou kunnen en dat mag. Maar Locus moet ondertussen wel de focus blijven houden op ieder bord dat zijn keuken verlaat!

Onze beoordeling: - smaakbeleving en presentatie gerechten: 51/70 - wijnkaart, bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne: 24/30 - totaal: 75/100

Prijsindicatie (27-02-2019)


€ 70,00 à la carte

€ 35,00 min. prijs / fles witte wijn
€ 45,00 min. prijs / fles rode wijn
Restaurant heeft een terras
Rolstoel vriendelijk
Prijs Kwaliteit
Parking beschikbaar
Hotel in de buurt
Huiswijn aanwezig