Aux Armes de Bruxelles

Beenhouwersstraat 13

1000 Brussel

66 /100

Type keuken:

Klassieke keuken

Chef:

Cédric Callenaere

Sluitingsdagen:

Alle dagen open
02/511.55.50 - WEBSITE

Beschrijving

Aux Armes de Bruxelles is een Brussels Instituut. De “recente” geschiedenis van deze zaak in de Beenhouwersstraat gaat terug tot 1921, toen Calixte Veulemans er zich vestigde, maar de naam van het pand dateert van nog eerder. Veulemans was een gewiekst zakenman. Volgens de legende zou hij als eerste mosselen geserveerd hebben in individuele kommen, een gebruik dat later in heel België werd overgenomen. Verder claimt men hier ook de uitvinding van de “Moules à l’Escargot”, mosselen in lookboter.

De geschiedenis van Aux Armes de Bruxelles leest als een roman. Jacques Brel, Fernandel, Toots Thielemans, Michèle Morgan: allen waren ze hier kind aan huis. Toch heeft het allemaal ook een beetje een “has been”-kantje en die sfeer overvalt u als gast ook onmiddellijk als u het restaurant vandaag binnenstapt. Men wordt bijna teruggekatapulteerd in de jaren zeventig. Een bistrot met houten lambriseringen, compartimenten met zitbanken en soms wat wankele stoelen. Samen met eerbiedwaardige kelners in witte uniformen-met-epauletten kan het sfeerbeeld haast niet completer zijn.

Ook de spijskaart is één en al nostalgie. Eerst en vooral is er het spectaculair uitgebreide aanbod. We telden niet minder dan twaalf verschillende warme voorgerechten en 16 visgerechten! Vegetarische keuken is hier nog een nieuwigheid, met slechts vier gerechten die ons niet echt overstag doen gaan ( “Zes champignons met lookboter” of “Vegetarisch gegratineerd witloof”, daarvoor komen we niet speciaal naar Brussel). Maar verder is er een ruim aanbod aan degelijke gerechten met een klassiek Belgisch-Franse inslag. Terwijl we onze keuze maken nippen we van een glas Champagne Taittinger Brut, geserveerd in een wulpse coupe, zoals weleer. Er komt niets bij als aperitiefhapje. Zelfs geen kerstomaatjes, zoutjes of een blokje kaas, ik zeg maar wat. Een gemiste kans.

Als voorgerecht kiezen we voor de Ganzenlever van het huis met confituur van uien. De ganzenlever is heerlijk smeuïg van textuur. De uienconfituur is lekker maar de garnituur van Kaapse appel die er ook nog bij geserveerd wordt, biedt geen enkele meerwaarde. Het friszure van de appel staat zelfs haaks op de rest van het gerecht. De toast die bij de foie gras geserveerd wordt, is nog warm, zoals het hoort, maar de sneetjes zijn ongelijk geschroeid. Sommige zijn wel erg ver gegaan.

Als tweede voorgerecht laten we Gevogeltekroketten met Madeirasaus aanrukken. We drinken er een glas Ferraton Père et Fils “La Matinière” 2014 Crozes-Hermitage bij. Een stevige wijn met een getoaste neus en in de smaak een verrassend frisse mineraliteit en een discreet gespreide houttoets. De kroketten zijn helemaal volgens het boekje. Hier geen panko-toestanden, maar klassiek paneermeel. De vulling is rijk, met stukjes kip en een duxelles van champignons. Maar de Madeirasaus is heel getomateerd, er smaakt weinig wijn in door.

Als hoofdgerecht kies ik voor Rug van verse Schotse zalm (rood label) met rode wijnsaus en sjalot. Daar komen krielaardappeltjes in de schil bij die geserveerd worden in een apart kommetje. Ook de saus wordt in een apart kommetje geserveerd. Opnieuw miste ik het doorsmaken van de wijn in de saus. De sjalotten zijn vakkundig gefruit en stevig uit de kluiten gewassen. Ook de portie zalm mag er wezen. De cuisson vond ik net iets te droog.

Als begeleidende wijn dronken we hierbij een Joseph Drouhin 2017 Saint-Véran AOP. Een klassieke Bourgogne met een gevulde smaak, lichtjes vettig en mooi gepolijst en met bakken Chardonnay-karakter.

Voor het dessert liet ik mijn oog vallen op de Crêpe Comédie Française. Zo’n bestelling zet een heel spektakel in gang, want in Aux Armes de Bruxelles worden de pannenkoeken nog in de zaal geflambeerd aan een tafel die centraal staat opgesteld, dus de andere gasten genieten mee van het heerlijke schouwspel met oplaaiende vlammen en kissend bluswerk. De Crêpe Comédie Française is een heerlijke afsluiter. Het erbij geserveerde roomijs is gewoon top, van een sensuele romigheid en met een volle vanillesmaak.

Aux Armes de Bruxelles is geen adres voor wie op zoek is naar schuimpjes, buitennissige ingrediënten of gastronomische liflafjes. De keuken is hier oerklassiek en betrouwbaar, de porties degelijk en substantieel. Dat is een grote troef voor dit restaurant dat vanzelf een volle zaal trekt. Toch moet men hier opletten om niet te routineus te worden. Een speelse eigentijdse twist zou de gerechten hier nog naar een hoger niveau kunnen tillen.

Pluspunten: Klassieke keuken voor nostalgici - zeer uitgebreide kaart - hier kan men meermaals komen en telkens iets anders bestellen - onvervalste retrosfeer - bereidingen in de zaal - elke dag open.

Onze score: - smaakbeleving en presentatie gerechten: 45/70 - bediening en klantvriendelijkheid, kader, hygiëne, wijnkaart: 21/30 - totaal: 66/100

Prijsindicatie (30-11-2018)

€ 27,00 lunch menu (aantal gangen: 3)
€ 47,50 diner menu (aantal gangen: 3)

€ 48,00 à la carte

€ 32,00 min. prijs / fles witte wijn
€ 38,00 min. prijs / fles rode wijn
Prijs Kwaliteit
Huiswijn aanwezig