Au Vieux Saint Martin

Grote Zavel 38

1000 Brussel

71 /100

Type keuken:

Klassieke keuken

Chef:

Mathieu Yesil

Sluitingsdagen:

Alle dagen open
02/512.64.76 - EMAIL - WEBSITE

Beschrijving

Achter een brede gevel met een luifel aan de Brusselse Grote Zavel schuilt Restaurant Au Vieux Saint-Martin, dat zich profileert als het adres voor Brusselse specialiteiten. Wij arriveren er op een zonnige maar kille lentedag. Een paar moedigen hebben zich al geïnstalleerd op het verwarmde buitenterras, maar wij opteren toch nog liever voor de gezellige warmte binnen. Daar kan men plaatsnemen op vintage designstoelen of langs de muurzijde op leren zitbanken. De tafeltjes hebben een robuust massief houten blad, waarop een papieren placemat komt en zijn qua afmetingen wel aan de zeer krappe kant.

Als aperitief kiezen we voor een Sherry van de Bodega Rey Fernando, een wijn met een bleekgele kleur en een aroma dat zich aanvankelijk wat schuchter opstelt maar openbloeit met tonen van gestuurde oxydatie. In de smaak biedt deze sherry opvallend frisse zuurtjes en een notige finale. Als knabbeltje wordt er een assortiment nootjes bij aangeboden.

Uit de uitgebreide kaart kies ik als voorgerecht voor de Geperste Kop van het Huis. Ik krijg een bord met drie gulle sneden Kop en een garnituur van gemengde sla, kraakverse radijzen en cornichons. De kop is mooi gestructureerd met grote stukken draadjesvlees en niet te veel jelly. Op tafel staat er een setje met grof zeezout en ook mosterd, zodat men naar eigen smaak kan bijkruiden. De cornichons zijn friszuur en krokant, zoals het hoort. Bij de gemengde sla mis ik een likje dressing.

Aangezien ons gezelschap kiest voor uiteenlopende gerechten , hebben we gekozen voor een rosé als passe-partout wijn. Ons oog viel daarbij op de Château Roubin, “Premium” 2017, een Cru classé uit de Côtes de Provence. De wijn heeft een warme oranjeroze kleur en een frisse neus met volop peertjes. Ook de smaak zindert van het upfront fruit, met een krokante aciditeit , een vleugje framboos en een mooie lengte. De wijn kwijt zich uitstekend van zijn taak en houdt goed stand bij alle bestelde gerechten.

Als hoofdgerecht volgt er voor mij dan Op het vel gebakken zalmmoot met zuring, een bladerdeeggebakje en aardappelpuree. Op het eerste zicht ziet de moot er (vooral langs de velkant) wat stevig gebakken uit, maar dat is slechts schijn: de cuisson is perfect. De uit de kluiten gewassen fleuron is bovendien van een heerlijke flinterdunne laagjesstructuur die ons hart verblijdt. De puree is wat braaf afgekruid en hadden we persoonlijk graag iets romiger gehad. Bij de gemengde sla die de garnituur vervolledigt, missen we opnieuw een beetje dressing. We gieten er dan maar een beetje van de saus bij die voor over de zalm bedoeld was.

Als dessert kiezen we voor een oer-Belgische chocolademousse. Lekker smeuïg met hier en daar een schilfertje vaste chocolade erin als teaser en ook een krokant koekje erbij.

Afsluiten doen we met een “Belgische” cappuccino, met een heerlijk zondige toef Chantilly erbij.

Prijsindicatie (12-04-2019)


€ 55,00 à la carte

€ 39,00 min. prijs / fles witte wijn
€ 40,00 min. prijs / fles rode wijn
Restaurant heeft een terras
Prijs Kwaliteit