The Jane

Paradeplein 1

2018 Antwerpen

94 /100

Type keuken:

Trendy keuken

Chef:

Nick Bril

Sluitingsdagen:

Zondag - maandag en feestdagen.
03/808.44.65 - EMAIL - WEBSITE

Beschrijving

Een bezoek aan The Jane staat waarschijnlijk wel op de verlanglijst van elke rechtgeaarde gastronoom. En dan is er de kroonprins, Nick Bril, die steeds nadrukkelijker uit de schaduw van zijn leermeester treedt en zijn signatuur verleent aan wat vandaag de dag in The Jane wordt geserveerd.

Wie bij The Jane reserveert heeft de keuze uit twee formules om kennis te maken met de culinaire virtuositeit van onze hippe chefs. (er is geen à la carte-concept voorzien). Enerzijds is er een ontdekkingsreis van 11 creaties aan 155 euro per persoon en anderzijds een nog uitgebreidere découverte van 13 gangen aan 175 euro. Onafgezien van de formule die u kiest, wordt u meegevoerd in een opeenvolging van culinaire miniatuurtjes die zowel het oog, de neus als de tong strelen en uiting geven aan de torenhoge ambitie die hier heerst om culinaire grenzen te verleggen.

Vergeet al wat u geleerd hebt over de traditionele indeling hapjes / voorgerecht / hoofdgerecht / dessert. Daar zijn de gerechtjes te talrijk voor. U zal gaandeweg de draad verliezen over waar precies u zich in deze rollercoaster bevindt, neem het van mij aan, maar dat is niet erg. Want het dwingt u om vooral bezig te zijn met wat u op dat eigenste precieze moment aan het savoureren bent en op die manier blijft u automatisch bij de les. Ik zal mij nog anders uitdrukken: u zal er uzelf niet op betrappen dat u bij het hoofdgerecht al van het dessert zit te dromen en zo krijgt elke creatie volop de aandacht die ze verdient.

“Leef in het nu!” Dat is de visie die hier in elk onderdeel wordt meegegeven. En Nick Bril en zijn brigade halen alles uit de kast om u van hoogtepunt naar hoogtepunt te laten zweven. (foto Nick Bril by Pieter D'Hoop)

We begonnen met een maatje in het gezelschap van radijs, shiso en vlierbloesem: een mooie zilt-zure harmonie, die nog naar een hoger niveau getild werd door het contrast in textuur tussen het smeuïge van het maatje en het krokante van de radijs.

Al de gerechten hier in detail bespreken, zou ons misschien te ver leiden maar sommige momenten waren zo indrukwekkend dat ik ze toch absoluut met u wil delen.

Zo was er die dag gelakte paling, met chawanmushi en truffelvinaigrette en wij, wij mochten daarvan proeven en dat niet alleen. Nee, er waren ook de hemelse herfstige, aardse aroma’s die opstegen uit ons bord om ons genot nóg te vergroten en even was het echt herfst. Kunt u zich dat voorstellen: midden in de hittegolf van de zomer van 2018 slaagden Nick Bril en zijn team erin om ons mee te voeren naar een ander seizoen, waarin paddenstoelen en jachthoorns het voor het zeggen hebben en je al blij bent als de mist optrekt. En die gelakte paling, lauwwarm geserveerd, was zo intens aards van smaak dat de grens tussen vis en vlees ei zo na niet meer van tel was. Nee, wat echt telde was de Smaak met een grote S en hoe we daardoor van onze sokken werden geblazen. Kijk, dat zijn momenten om nooit te vergeten.

En zo waren er nog. Al direct daarna volgde pieterman met bouillabaisse en pulpo, bijvoorbeeld. Die bouillabaisse, man, man! Met een hoog bisque-gehalte, dat wil zeggen : het beste wat een kreeft aan smaak te bieden heeft en dat vakkundig geconcentreerd. Als teaser laat men langzaam wat gruyère smelten in de bouillabaisse om het geheel zo mogelijk nog somptueuzer te maken. En het goede nieuws is dat er naast uw bord een kruikje wordt achtergelaten met nog meer bouillabaisse om het plezier te rekken en dat er ook nog constant brood op tafel staat dat u desgewenst ongegeneerd in de laatste restjes saus kan drenken om toch maar niets van dit hemels gerecht te moeten missen.

Sommelier Gianluca Di Taranto serveerde hier een Château de la Presle “Les Fosses Blanches” 2016 bij, een pure Sauvignon Blanc uit de appellatie Touraine Oisly. Deze wijn werd doorgeschonken bij het volgende gerecht : Perle Blanche met zeewier , plankton en mierikswortel. Een gewaagde zet, want met een overgang naar friszure tonen en gepekelde en mineralige accenten, kon de culinaire spreidstand haast niet groter zijn. En toch werkte het. Meer nog : de smaakkundige spagaat zorgde er net voor dat in de wijn andere facetten werden aangeboord die in de vorige combinatie verborgen waren gebleven. Een huzarenstukje van de sommelier, die net als het hele zaalteam dezelfde gedrevenheid en passie uitstraalt.

Gianluca is ook niet te beroerd om waar nodig te switchen van wijn naar bier of sake als dat smaakgewijs beter uitkomt. Duidelijk een sommelier die niet in zijn comfortzone blijft, daardoor werd hij door FoodTaster.be uitgeroepen als beste sommelier in Vlaanderen.

Zowel de keukenbrigade als het zaalpersoneel hebben een multiculturele allure en dat reflecteert zich ook in de ingrediënten. De smaken en aroma’s die hier worden samengevoegd brengen het beste en het fijnste van de hele culinaire wereld samen. Soms zorgt dat voor een confrontatie met ingrediënten waar men nog nooit had van gehoord maar dat maakt het ontdekkingsaspect alleen maar groter. De spectaculaire architectuur van de tot restaurant omgebouwde kapel, zorgt ervoor dat men ook tussen de gangen door geboeid wordt.

Pluspunten: Grensverleggende gerechten. Constant hoog niveau. Gedurfde smaakcombinaties en vernieuwende ingrediënten. Veel aandacht voor visueel aantrekkelijke presentaties. Zeer attente bediening. Doordachte combinaties wijn-gerecht. Flexibel drankarrangement dat durft switchen naar bier of sake.

Alcoholvrije Pairing: 65 euro

Onze beoordeling: - smaakbeleving en presentatie gerechten: 65/70 - bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 29/30 - totaal: 94/100

Prijsindicatie (10-08-2018)

€ 155,00 lunch menu (aantal gangen: 11)
€ 230,00 lunch menu (incl. wijnarrangement)
€ 175,00 diner menu (aantal gangen: 13)
€ 270,00 diner menu (incl. wijnarrangement)


€ 50,00 min. prijs / fles witte wijn
€ 50,00 min. prijs / fles rode wijn
Rolstoel vriendelijk
Prijs Kwaliteit
Parking beschikbaar
Huiswijn aanwezig

Onze partners