Hof Van Cleve

Riemegemstraat 1

9770 Kruishoutem

96 /100

Type keuken:

Trendy keuken

Chef:

Peter Goossens - Lieve Goossens

Sluitingsdagen:

Zondag - maandag
09/383.58.48 - EMAIL - WEBSITE

Beschrijving

“The secret ingredient is always love”, staat er op de site van Hof van Cleve. En inderdaad, als gast wordt u hier stijlvol en vriendelijk ontvangen, het interieur is met veel liefde ingericht, de bediening is attent en uit elke gerecht spreekt niet alleen het métier van Peter Goossens en zijn brigade, maar ook de liefde voor het vak en de ingrediënten.

Toen wij hier in augustus aanschoven aan tafel bestond de “Kennismaking” (zeg maar de aperitiefhapjes) om te beginnen uit een Soepje van tomaat en rucola met garnaal. Lekker fris geserveerd, met alle smaakconcentratie van zongedroogde tomaat, was dit een veelbelovende start. Als aperitief bracht sommelier Mathieu Vanneste, door FoodTaster.be verkozen als tweede beste sommelier van Vlaanderen, ons een glas Gross “Colles” 2013 Stajerska Slovenija, een 100% Sauvignon Blanc, afkomstig van terrasvormige wijngaarden en van druiven die nog met de hand worden geplukt. Het levert in het glas een wijn op met een boeiende neus, waarin omfloerste tonen van passievrucht de hoofdrol spelen en een mineralige smaak met strakke zuurtjes en een lange afdronk. Deze wijn begeleidde ook het volgende hapje, een Krokantje van kamuttarwe met mierikswortel en garnaal.

Dan volgt een kommetje met daarin Hamachi, miso en sluimererwten. De vis is mooi smeuig van textuur, de erbij geserveerde glasnoedels sluiten hier perfect bij aan en een garnering van flinterdun gesneden al dente sluimererwten zorgt op zijn beurt samen met de groentenscheuten voor een krokante toets.

Ondertussen is men langs geweest met de broodtrolley. Er is keuze uit een enorm gevarieerd aanbod aan broodsoorten, o.a. tarwebrood, bereid met Orval, speltbrood een baguette , roggebrood: u zegt het maar. Wij kiezen voor donker brood, bereid met Liefmans. De “Kennismaking” sluit af met een compositie van Groene linzen “du Puy”, chorizo en geitenkaas met hartig-kruidige accenten en een hoog comfortfood gehalte en last but not least een Langoustine met een mousse van kippenlever, een chutney van mango en crumble van geroosterde pindanoten.

De tweede wijn kondigt de komst van onze voorgerechten aan. We proeven de Gaia “Wild Ferment” Assyrtiko 2017 uit Santorini, een wijn op basis van ongeënte 80 jaar oude wijnstokken, met alle concentratie die dat met zich meebrengt. Een ondersteunde kleur, citrustonen in de neus en een prachtige gepolijste smaak.

We krijgen nu twee composities met Koningskrab: een koud gerecht en een warm gerecht. Bij het koude gerecht zit de kingkrab in een enveloppe van komkommer (mooi al dente gehouden voor een werkelijk sensuele beet!). Als garnering komen er esjalotringen bij (eveneens krokant), die in hun binnenste wat basilicumolie omsluiten. Niet alleen degustatief, maar ook visueel een spektakel! Erbij komt nog tomaat met toefjes stracchino-kaas en op elk bord wordt in de zaal zelf nog een beetje dashi, geparfumeerd met koriander toegevoegd. Voor elke rechtgeaarde gastronoom is de hemel dan niet meer veraf!

Bij de warme bereiding is de kingkrab vergezeld van zeewier, erwten en een zalig ingekookte fond. Een feest van zilte finesse!.

Het volgende gerecht is Langoustine “Guilvenec” met venkel, Oud Brugge-kaas en saké. In deze schotel is ook nog een beetje spinazie en zurkel verwerkt. Maar dé smaakmaker van deze gang is zonder meer de bouillon, ook op basis van langoustine en venkel. Hier toont Peter Goossens al zijn métier. De smaken en aroma’s die vrijkomen , brengen ons in hogere sferen. Dit is culinaire bravoure in het kwadraat! Hier kan je als gastronoom alleen maar stil van worden en dankbaar savoureren.

Ook op wijngebied worden alle registers opengetrokken, want Matthieu Vanneste serveert ons een Riesling “Vieilles Vignes” 2014 van Trimbach, een huis van vertrouwen uit de Elzas, dat zijn bijzondere reputatie moeiteloos waar maakt in het glas. Wijn met een bleekgele kleur, die nu al, na vier jaar heerlijk begint te “petrolleren” aan de neus en zich snedig en vief presenteert in de smaak met de vinnige aciditeit die nodig is om de smaakrijkdom van de begeleidende schotel te couperen.

Kruishoutem ligt uiteindelijk niet zo ver van de kust en dus gaat het feest verder met nog een andere schat uit de zee: Kleine zeeduivel met gegrilde artisjok, salsa van gegrilde aubergine en mossel. Als finishing touch is een beetje boutarge (kuit van tonijn) toegevoegd. De mosselen zijn groot van formaat en mooi sappig. Er gaat ook nog een royale lepel mosseljus over ons bord. Het geheel is discreet opgewerkt met room en draagt ook een mooi gedoseerde curry-toets. Samen leiden al deze ingrediënten tot een succulente smaakbelevenis waar het geheel meer is dan de som van de delen. De culinaire feeling van de keukenbrigade komt andermaal ten volle tot zijn recht in een sublieme harmonie van mariene smaken.

In ons glas kwam ondertussen een Jim Clendenden / “Wild Boy “ Chardonnay 2016, een County-wine uit Santa Barbara in Californië. We noteerden: Groengele kleur. In het aroma een discrete houttoets en een romige Chardonnay-expressie in de smaak. Wel geen super lengte.”

Ons hoofdgerecht dan: Jonge duif uit Anjou met sla, dooierzwam en kikkererwt. De duif wordt ingezet zonder dat er vooraf naar onze voorkeur op vlak van cuisson werd gevraagd. Eén van onze tafelgenoten had ze liever iets meer doorbakken gezien. Maar smaakgewijs is dit opnieuw vuurwerk en bovendien is het vlees van een verrukkelijke malsheid. De garnering bestaat o.a. uit zilveruitjes, Cévenne-ajuin en girolles. En dan die braadjus. Zo ongegeneerd aards dat het bijna onaards wordt! Driesterrenrestaurant of niet: ik heb het mezelf toegestaan om een stukje broodkruim op mijn vork te prikken om daarmee de laatste restjes saus op te kunnen slorpen. Need I say more? Om het feest helemaal compleet te maken, werd het boutje van de duif, gelakt geserveerd als side-dish met wat spitskool en rode rijst erbij.

Of nee: het feest werd nóg completer dankzij de Marchesi Mazzei “Bronzone” riserva 2014. Een wijn met een lichte kleurconcentratie en robijnrode tinten, maar wat een présence: een aroma dat verleidt met gepolijste tonen van kers. En in de smaak heel rijpe krieken, een onwaarschijnlijke balans en chocolaty tannines. Qua gezelschap had onze duif het niet beter kunnen treffen.

Tijd voor de desserten dan. Ons eerste nagerecht is een harmonie van Witte perzik en framboos met een sorbet van vlierbloesem, rozenwater en jus van perzik. Op een warme zomerdag een welkome verfrissing. De jus in het bijzonder is weer om duimen en vingers van af te likken!

Om het geheel nog wat decadenter te maken, krijgen we hier een glas Gran Tokaj / 5 Puttonyos 2014 / Tokaji Aszú bij. Proef even met mij mee: een licht gouden kleur met gulden reflecties, heel krokante druivige aroma’s geflankeerd door honingtoetsen in de neus en een heel vieve, crispe smaak met een mooi uitgebouwde zuur-zoet spanning in de mond. Dit is genieten, hoor!

Als laatste dessert krijgen we Chocolade “Van Dender” Mexico 70% met duindoornbes, bergamot en appel. De chocolade-compositie ziet eruit als een uit de kluiten gewassen praline. Ook het oog eet mee: een paar snippertjes bladgoud geven het geheel een vorstelijke allure. Aan tafel wordt nog een saus op basis van Earl Grey-thee toegevoegd. “Succulent” is nog een understatement om dit gerecht te beschrijven. De romige textuur van de mousse, de intense, diepe chocoladesmaak in contrast met de frisse fruitige accenten; het klopt allemaal en het is zalig om dat aan den lijve te mogen ondervinden.

Natuurlijk moest hier ook nog een glas wijn bij. Tegenover zo’n smaakbom moet een dijk van een wijn komen en dus koos de sommelier voor de Ximénez-Spinola “Old Harvest” Medium Sherry. Voor deze speciale cuvée, waarvan slechts 9725 flesjes van 50 cl werden geproduceerd sprak het huis Ximénez-Spinola zijn voorraad Palo Cortado-sherry aan. Dit geeft aanleiding tot een wijn met een ambergele kleur en een okergroene schijn. Het aroma is ronduit overrompelend met vooral notige tonen. In de smaak is er een retour van de notige tonen, aangevuld met rozijnen en een onmiskenbare aardse toets. Een echte meditatiewijn dus om mee af te sluiten.

Wie, zoals wij, ook nog koffie bestelt, mag dan nog eens kiezen uit een heuse trolley met allerlei mignardises. Na deze copieuze maar heerlijke maaltijd beperkten wij ons tot een schijfje rolgebak, een chocoladetruffel en een marshmellow. En uiteraard waren ook die van een culinair hoogstaand niveau.

Peter Goossens heeft in de culinaire wereld een naam als een klok. Zo’n reputatie verwerven is op zich al een huzarenstuk. Ze ook nog eens dag na dag bevestigen in het bord is een haast bovenmenselijke uitdaging. Zoals zowat iedere gast hier, kwamen wij aan met hooggespannen verwachtingen. Als die aspiraties dan niet alleen ingevuld, maar bij wijlen ook nog overtroffen worden, ontstaat iets magisch. Voor elke gastronoom zijn dat memorabele momenten, ogenblikken waarover jaren later nog gesproken zal worden. En als u dat net achter de rug hebt , ja, dan kan een mens alleen maar verzaligd en dankbaar huiswaarts keren. Onze beoordeling: - smaakbeleving en presentatie gerechten: 66/70 - bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 30/30 - totaal: 96/100





Prijsindicatie (24-08-2018)

€ 185,00 lunch menu (aantal gangen: 4)
€ 265,00 lunch menu (incl. wijnarrangement)
€ 260,00 diner menu (aantal gangen: 5)
€ 365,00 diner menu (incl. wijnarrangement)

€ 240,00 à la carte

€ 65,00 min. prijs / fles witte wijn
€ 70,00 min. prijs / fles rode wijn
Restaurant heeft een terras
Rolstoel vriendelijk
Prijs Kwaliteit
Parking beschikbaar
Huiswijn aanwezig

Onze partners