Bistro Marie

Jozef Nellenslaan 229

8300 Knokke

76 /100

Type keuken:

Trendy keuken

Chef:

Patrick Bonne - gastvrouw Marie-Claire De Grave

Sluitingsdagen:

Maandag - dinsdagmiddag - woensdagmiddag - donderdagmiddag - vrijdagmiddag
050/62.25.61 - EMAIL - WEBSITE

Beschrijving

Buiten trotseren we de winterkou om meteen binnen bijzonder warm verwelkomd te worden. Alle tafels zijn gezellig rond het gesloten haardvuur in de midden van deze bistro geplaatst. De gastvrouw zorgt samen met haar man en chef Patrick Bonne voor de zaalbediening en de chef is meteen ook sommelier van dienst.

Als aperitief kiezen we een wijn uit de wijnsuggestiekaart waar een interessante selectie wijnen per glas kunnen gekozen worden tussen de 8 euro en 10,50 euro of per fles. Daarnaast is er nog de wijnkaart met voor ieder wat wils aan prijzen die starten rond de 35 euro voor de rode wijnen en 38 euro voor witte wijnen. We starten met een glas Italiaanse wijn, (8,50 euro/glas) een Pinot Grigio Roeno Terra Alta en een rode wijn Cantine Paradiso Salentino (8.00 euro/glas) met de Negroamaro druif in de hoofdrol. Een geslaagde start. Op tafel staat al een plankje ham te wachten, vers gesneden op de Berkel snijmachine die in de zaal staat te blinken. Daarna worden in een vlot tempo meerdere aperitiefhapjes gebracht. We starten met een fijne portie gerookte paling met lentillen, pittig gekruid met harmonische smaken, gevolgd door een zeer lekkere zalmmousse verpakt in een krokant rolletje en tenslotte een klein glas met soep in 3 lagen. De broodplank geeft keuze uit een meergranenbrood of notenbrood, allebei zeer smaakvol. Voor mijn tafelgenoot hadden we vegetarisch gereserveerd en net als bij een vorig bezoek 23 november 2019 had de chef zich helemaal laten gaan en gezorgd voor een gebalanceerde vegetarische maaltijd met originele aperitiefhapjes. Deze keer was het niet anders, met een fijne portie rode biet, deels gepekeld, gevolgd door een krokant rolletje met schorseneer, een pompoensoep in een mini-pompoen en een ravioli van schorseneer. We merken meteen dat de chef graag met groenten werkt en de vegetarische gerechten echt ziet als een uitdaging eerder dan extra moeite.

We gaan verder à la carte en ik kies als voorgerecht buikspek met appel en carpaccio van gerookte eendenlever (25 euro). Een fantastische combinatie waar ik van geniet. Aan de overkant van de tafel wordt gezorgd voor 2 vegetarische borden als voorgerecht, éénmaal een fantasie van bloemkool met granny smith en gepekelde bloemkool. Mijn tafelgenoot eet zeer graag bloemkool maar is normaal gezien geen fan van groenten met fruit, maar uitzonderlijk valt deze combinatie goed in de smaak dankzij de zurige toetsen van de appel. Het tweede gerecht is gemaakt met Parijse champignons, toast, een mix van paddenstoelen afgewerkt met kunstig gesneden rauwe champignons, opnieuw een voltreffer, fris en smaakvol met voldoende kruiding.

Het hoofdgerecht volgt na een kleine pauze, rundfilet Holstein met zoete aardappelen, groene kool en shiitaké paddenstoelen met een vleesjus. De cuisson van het vlees is perfect en ook de kwaliteit van het vlees is goed. Een behoorlijke portie knoflook bij de groene kool was voor mij niet echt een meerwaarde, maar er zullen zeker restaurantbezoekers zijn die hier anders over denken. Belangrijk is dat de chef samen met zijn keukenteam gepassioneerd zijn en streven naar harmonische smaken met aandacht voor de presentatie. De gastvrouw verklapte ons dat hij van de vegetarische gerechten zelfs tekeningen had gemaakt. Bij dit gerecht koos ik een steviger glas rode wijn Château de Cèdre Cahors 2015 met de Tannatdruif, ideaal bij dit vleesgerecht. Mijn tafelgenoot werd verwend met een groentebord met witte groenten waaronder prei, ui en schorseneer versierd met enkele groene toetsen. Opnieuw een geslaagde creatie.

Tussen het hoofdgerecht en het dessert werd een praline gebracht gevuld met lopend passievruchten- en lycheesap. Zeer fris vruchtensap dat zorgde voor een kick op onze smaakpapillen, hoewel het omhulsel vrij (cacao)boterachtig overkwam. Voor het dessert laat ik me verleiden tot een chocolademousse met chocolade uit Vietnam met een cacao gehalte van 73%, deze intense smaken werden gebalanceerd met exotisch ijs en sinaasappel, opnieuw een frisse presentatie en een smaakvolle afsluiter (13euro).

De chef geniet erkenning als ambachtsman en zo brengt hij het ook over naar de klanten met de nodige portie creativiteit. FoodTaster.be is alvast fan. Quotering: - smaakbeleving en presentatie gerechten: 54/70 - bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 22/30 - totaal: 76/100

Prijsindicatie (24-01-2020)

€ 45,00 Niet op feestdagen lunch menu (aantal gangen: 3)
€ 85,00 diner menu (aantal gangen: 5)

€ 73,00 à la carte

€ 38,00 min. prijs / fles witte wijn
€ 35,00 min. prijs / fles rode wijn
Rolstoel vriendelijk
Prijs Kwaliteit
Huiswijn aanwezig